MER ENN BARE PLANTER


- urter og grønt til alle dine behov

NATUROPATI


URTEMEDISIN


NATURTERAPI


NATURMEDISIN


Bestill Time

NATURMEDISIN


Som sertifisert herbalist og naturopat kan jeg tilby deg et lyttende øre og naturlige behandlinger for plagene dine.


Planter og urter har vært brukt som medisinsk og helsebringende behandling i flere tusen år. Urter kan brukes i mange former, og sammen kan vi finne ut av hva som vil virke best for deg.

BÆREKRAFTIG URTEMEDISIN


Urtene og maten jeg selger og bruker sjøl gror i min egen hage, med prinsipper som permakultur, økologi og biodiversitet i sin grunn og metode.


Jeg har alltid vært interessert i natur, planter, ​og i å dyrke ting på en naturlig, forsvarlig, og bærekraftig måte.

TEER, AVKOK


KRYDDER


OLJER, DUFTER


OG MYE MER


Se butikken

KATRINA TAPIO

Utdannet i naturmedisin (NatMed.) ved The Hyamson Institute, CTAA, og sertifisert herbalist fra International Association of Therapists (IAOTH).​

Se hvor, og hvordan, plantene gror


Alle urtene jeg selger er frie fra giftstoffer, og gror i min egen hage uten sprøytemidler eller artifisielt fremstilt gjødsel.


Jeg bruker kun gjødsel fra mine egne dyr og kompost fra egen gård. Selv om jeg har noen giftige urter og blomster i hagen min, er disse ikke til salgs og jeg gror dem fremst på grunn av kulturarv og egen botanisk interesse.


Mange av urtene jeg gror er også krydderurter, som fremst brukes til matlaging eller tilsettes på grunn av sin duft og smak.

OPPDAG URTENE SELVKjenn duftene, se alt det grønne med egne øyne


Det er mange som drømmer om en vakker hage å gå ut i og plukke urter, men det er ikke alle som har tid til å luke, vanne og plante. Det er mange som ønsker å vite mer om urtene de bruker, og hvordan de egentlig fungerer, eller hvordan de er grodd.


Så hvorfor ikke komme på besøk i hagen min, da vel?

Få hele opplevelsen


- finn urtene du har lyst på, og plukk dem selv her i hagen min!

Få uvurderlig kjennskap til hvor plantene har grodd, hvordan de skal brukes og hvordan en sjøl kan kultivere dem. Kurstilbud varierer med årstidene og tilgjengelighet.

Naturterapi


Føler du deg sliten, stresset, utmattet? Har du gått tom for energi og ideer? Kanskje naturterapi er noe for deg.


I samvær med naturen kan vi få tilbake den indre roen, livsgleden og mestringsfølelsen.


Sammen med urtemedisin, meditasjon, og andre terapeutiske metoder kan naturterapi være et fantastisk alternativ for deg som trenger litt oppfriskning og en flukt fra den grå hverdagen.

Lær å lage salver


Er du nysgjerrig på hvordan en lager salver? Har du kanskje lyst å prøve på det selv?


Jeg tilbyr en heldagskurs i å lage salver, oljer, urtevann, og andre urtepreparater (kommer an på hva du er interessert i).


På plass, i min urtehage (dette er vanskelig å gjøre digitalt). Kursen er beregnet å ta mellom tre og fem timer, avhengig av hvor mange vi er og hvor mye kunnskap dere allerede har.

Ofte stilte spørsmålBetalingsmåte


Betalinger ordnes via Stripe, som er integrert i nettsideløsningen til min nettsideleverandør. Hvis du har lyst å heller betale med vipps, paypal, eller faktura, så går dette selvfølgelig å ordne, selv om nettbutikken min ikke har disse løsningene fullt integrert.


Ta kontakt på epost (post@katrinasurtehage.no) og beskriv produktene du ønsker, inkluder mengde og type, leveringsadresse, gjerne navn og telefonnummer, og ønsket betalingsmåte. Alternativt kan du fylle ut skjemaet for spesialbestillinger.


Hvis du ønsker faktura sender jeg den på epost med forfall på 30 dager. ​Purring med gebyr kommer 7 dager etter forfallsdatoen, hvis betaling ikke er mottatt.
Fysisk butikkDu kan selvfølgelig også komme på besøk og betale kontant på plass, eller vippse, og få tingene dine med en gang. Jeg vil gjerne at du sier fra på forhånd hvis du vil komme på besøk, sånn at jeg er hjemme og ikke sitter i stua med pysjen på, eller er opptatt med noe kurs eller lignende. Se siden Kontakt, Kurstilbud, eller Timebestilling for å få tak i meg. Stort sett svarer jeg eller samboeren min i telefon med en gang på hverdager mellom 9 og 15.ÅpningstiderJeg svarer i telefon på hverdager mellon 09.00 og 15.00. Ellers tar jeg kun mot besøk etter avtale. Dette gjelder både kurs, hagebesøk, og timebestilling.


Du kan i perioder oppleve at det er vanskelig å få en avtale, eller at at åpningstidene er svert begrensede. Det har flere meget gode grunner, som du kan lese mer om her.
Levering


Jeg sender produktene i boblekonvolutt eller pappeske som vanlig norgespakke eller brevpost, og dette tar normalt sett opptil fem virkedager. Trenger du sporing så finnes dette i posten-appen eller på posten.no. Hvis du har bestilt et spesialprodukt, så må du også regne med at det kan ta en dag eller to for å produsere din bestilling.


Hvis det vil ta lenger enn syv virkedager å få bestillingen din, så vil jeg gi beskjed på forhånd. Dette kan skje hvis ting må høstes inn, hvis det ikke er nok emballasje, eller andre uforutsette grunner. Heldigvis gjør jeg alt for å unngå dette og prøver alltid å være godt forberedt på å sende ting av gårde.


Levering innenfor en uke etter avtalt leveringstid, betraktes ikke som en forsinkelse. Hvis pakken din ikke er kommet innen to uker etter at den er blitt sendt, kan du ha rett på refusjon. Dette gjelder dersom ikke spesielle forhold kan forklare forsinkelsen, for eksempel at det er juletider / rundt nyttår, som er en tid da posten både har svært stor pågang og pause i leveringer rundt langhelgen.Holdbarhet og kvalitetssikring


Siden produktene mine er håndlagede naturprodukter vil inviduelle naturlige forskjeller finnes mellom produktene, for eksempel i farge, form, duft og utseende. Slike variasjoner betraktes ikke som feiler ved produktet. Alle produktene er testet for kvalitet og holdbarhet og registrert hos mattilsynet og i CPNP.


Garantert holdbarhet for mine produkter er 12 måneder, men flere produkter kan ha holdbarhet opp til flere år. Anbefalingen er likevel å bruke opp produktet innen et år. Unntaket for dette er såpe, som kan holde i flere år uten å bli dårlige: såper kan miste sin duft og farge etter lang tid, men vil stort sett ikke bli dårlige dersom de oppbevares tørrt og kjølig.


På produkter med datomerking er dette datoen produktet ble laget. Den garanterte holdbarheten er altså opp til 6 måneder fra datomerkingen på produktet.


Produkter som ikke holder garantert holdbarhet (6 måneder) kan byttes mot et nytt produkt kostnadsfritt eller mot en rabattkupong (tilgodelapp) på nettbutikken min til samme beløp som det opprinnelige produktet.


Jeg sender aldri noe jeg ikke ville ha brukt selv. Hvis jeg er skeptisk til urteblandingen du har bestilt, for eksempel hvis luktene eller smakene kanskje ville vært rare sammen (ved spesialbestillinger), så vil jeg ta kontakt og gi forslag til noe som kunne vært bedre (du har selvfølgelig rett til å ikke høre til rådene mine hvis du absolutt skal ha det du vil ha, det kan ikke jeg bestemme!).


Det meste jeg sender er ferskprodusert i det jeg får bestillingen din (noen ganger lager jeg også større mengder av populære salver på en gang, hvis etterspørselen er stor, så det kan hende at jeg allerede har produktet ditt på lager), og urtene er høstet innen samme sesong. Derfor bør produktene holde meget god kvalitet i hvert fall seks måneder, og ofte kan de holde i flere år (men eksakt hvor lenge er ikke noe jeg kan garantere, dette kan variere siden de er naturprodukt).


Husk at alt jeg sender er hjemlaget, så det kanskje ikke ser like pent ut som sånne ting du får kjøpt i vanlige butikker. Oljene kan skille seg, men det betyr ikke at de er blitt dårlige, bare at du må riste på flaska før du bruker de. Salvene kan se litt klumpete ut, men jeg har ikke noe homogeniseringsmaskiner så da blir det bare sånn ibland. Dette betyr heller ikke at de er dårlige, eller ikke blandet ordentlig, bare at jeg ikke har tilgang til å prosessere ting på fabrikk.


Alt jeg lager er også naturprodukt, så ting kan variere i farge, lukt og smak etter hvor mye sol og regn plantene har fått eller hvilken tid på året de har grodd. Dette er heller ikke noe jeg kan gjøre noe med. Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.
Retur og reklamasjonHvis noe skulle ha gått i stykker under transport, eller ikke holder i minst seks måneder (dersom du ikke går tom for produktet før det) så ikke nøl med å ta kontakt. Jeg vil da håndtere reklamasjonen din og du kan enten få ett nytt produkt eller pengene tilbake. Send gjerne alt av bilder og detaljer på epost.


Hvis du har angret på kjøpet ditt og ikke åpnet eller tatt det i bruk, så gjelder vanlig 30-dagers angrefrist. Si fra at du angrer på kjøpet og sender det tilbake, og ta kontakt med posten for å ordne med en retur. Da slipper du å betale for produktet, eller får en full refusjon hvis du allerede har betalt for tingene.


Det er ikke lurt å bare la tingene ligge igjen på postkontoret, eller å ikke si fra at du har angret på kjøpet, fordi da kan det ta lenge før jeg får registrert returen og da kan gebyrer påløpe. Unngå unødvendige gebyrer og ta kontakt med en gang hvis du har ombestemt deg.


​Du betaler sjøl frakt for å sende tilbake produktet. Dersom produktet ikke er blitt hentet enda kan også fraktfri retur ordnes via posten sin app eller nettsted. Dette og andre fraktalternativer finner du mer informasjon om hos posten. Du er sjøl ansvarig for at produktet kommer tilbake i retur.


Jeg kan dessverre ikke ta mot returer på ting som er blitt åpnet eller tatt i bruk, siden dette kan påvirke kvaliteten til produktet og ikke går an å selge videre.


Jeg kan heller ikke ta mot returer på spesialbestillinger, siden disse er lagd spesielt for deg og ikke er et standard produkt. Hvis noe ser dårlig ut, eller ikke levde opp til forventningene, må du heller gjøre en reklamasjon.


Godtatte reklamasjonsgrunner inkluderer IKKE naturlige variasjoner i produktet, sånn som farge, duft, eller konsistens. Godtatte reklamasjoner kan skje blant annet på grunn av skadet emballasje, bakterier, sopp eller mugg, eller feilproduserte varer hvor innhold ikke tilsvarer bestillingen.
Hva er naturlig hudpleie? Hva gjør det "naturlig"?Dette er et kort og enkelt spørsmål med et litt lengre og mer komplisert svar. Jeg utdyper mer om dette i mitt blogginnlegg om naturlig hudpleie.

Innhold og produksjonInnholdet i naturproduktene mine varierer med sesong og tilgjengelighet. Alt av urteprodukter er produsert med mine egne hender og urtene gror i min egen hage, uten giftstoffer eller sprøytemidler. Jeg tester produktene på meg selv og samboeren min, ikke på dyr (det hadde vært rart! Trur ikke kattene mine liker å smøre seg med kremer...)


Stort sett inneholder salvene mine kun urter, bivoks og økologisk kokosolje eller olivenolje, noen ganger også sheasmør, kakaosmør, eller lignende. Mine produkter er altså stort sett plantebaserte og ofte veganske (feks såpene). Les mer om hagen min på siden Om Hagen. Du får mer informasjon om produktet da du bestiller, eller hvis du kontakter meg for å stille spørsmål.


Frakt


Frakt koster bare så mye som det koster for meg å sende en pakke.

Se posten.no for å se hvor mye det koster å sende en pakke.

For meg påbeløper kostnader for emballasje og lignende. 

Normal frakt i Norge blir altså rundt 75 - 250 NOK.PensjonistrabattHvis du er pensjonist, student, eller ufør, kan du få rabatt på dine ordrer. Dette inkluderer kurs, timeavtale, naturprodukter, etc. Ønsker du å benytte deg av denne rabatten, må du bruke en personlig rabattkupong på nettbutikken min. Fyll ut dette skjemaet for å få din rabattkupong tilsendt på epost.

ResirkulasjonsrabattSend en epost eller fyll ut skjemaet, og send samtidig tilbake emballasjen til produktet du har brukt opp. På denne måten kan jeg få vasket og gjenbrukt flasker, krukker, potter og glass.


​Jeg vil sende deg en rabattkupong for å få 10% på neste kjøp så snart jeg har fått inspektert og godkjent returen. Dette skal normalt sett ikke ta mer enn en uke, men det kommer jo an på når og hvordan du har sendt din retur.NB! Du kan kun få resirkulasjonsrabatt dersom emballasjen du sender fortsatt er hel, noenlunde ren, og går an å bruke!


Ødelagte glasskrukker og lignende kan du sende direkte til resirkulasjonssentral eller avfallshåndtering, dem har jeg ikke bruk for.Gravide og ammendeDet anbefales ikke at gravide eller ammende spiser urter eller drikker urtete uten å først spørre fastlegen sin.


Noen urter kan virke menstruasjonsfremmende eller livmorsammentrekkende, og kan altså være farlige for fosterutviklingen. Generelt frarådes det å bruke urteprodukter og aromaterapi de tre første månedene i svangerskapet. For mer informasjon, ta kontakt med din fastlege.

Helsetjenester, medisiner og terapi​Selv om urtemedisin og naturterapi er veldig gode behandlingsmåter, har de sine begrensinger. Hvis du har en medisinsk tilstand eller tar reseptbelagte medisiner, anbefales det at du spør din helsepersonell hvis urtemedisin er trygt for deg. Noen medisiner kan ha kontraindikasjoner, hemmet eller forandret virkning sammen med urtemedisin. 


Ikke ta urtemedisiner sammen med annen medisin uten å spørre din fastlege først. Ved alvorligere tilstander bør du oppsøke fastlegen din for å diagnostisere og behandle.

Hvorfor står det ibland på engelsk i epostene dine eller på nettstedet ditt?


Dessverre klarer ikke nettstedleverandøren min å tilby alle tjenestene sine på norsk, selv om jeg har spurt. Det meste som står på norsk har jeg sjøl vært nødt til å skrive inn ord for ord. Uansett hvordan jeg prøver så er det noen plasser jeg ikke får til å redigere tekstene som allerede står der, spesielt i skjemaer, i automatiske ordrebekreftelser, nettbutikken, og lignende tjenester.

Det er bare å beklage!

Kan jeg ta med barn på besøk i hagen din?I utgangspunktet er hagen ikke barnevennlig.

Dette fordi at mange av plantene våre er svært sensitive, og noen av de er også giftige eller kan gi utslett, kløe og irritasjon ved berøring.


Unntak kan gjøres hvis barnet er eldre enn ti år, og er svært god på å følge besøksreglene våre. Du må spørre på forhånd hvis vi kan gjøre et unntak for deg. Det er absolutt ikke trygt å ta med seg babyer eller barn under 9 år.


Jeg vil absolutt ikke at barnene dine skal stappe noe i munnen som fører til en akuttsituasjon! Dette er spesielt siden noen av plantene mine faktisk kan være dødelig giftige. (Jeg dyrker mye rart av rent botanisk interesse.)
Info om spesialbestillingerDu kan gjøre spesialbestillinger enten via nettbutikken min, via epost eller telefon, og selvfølgelig også hvis du kommer på besøk. I spesialbestillinger kan jeg inkludere urter som ikke vanligvis finnes tilgjengelige i nettbutikken, eller som er spesifikke for dine behov og ønsker. Samme leverings- og betalingsbetingelser gjelder som ved ordinære varer, men jag kan ikke ta spesialbestillinger i retur.Bruksområder og anvisningerHvis du har fått urtemedisin, salve, eller te ved å bestille time hos meg, vil jeg også inkludere anvisninger og andre instruks med produktet ditt. Dette får du enten muntlig eller så kan jeg skrive det opp hvis du syns det er komplisert. Noen spesialbestillinger vil også komme med instruks. Hvis du ønsker å vite mer om urter, kan du gjerne komme på hagebesøk eller bestille et kurs.
Hvis du har noen som helst spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt! Du kan også legge igjen en beskjed ved å bruke skjemaet på siden Kontakt.

Besøksregler
Må jeg reservere et tidspunkt for å komme på besøk?
Ja, du kan ikke komme på besøk uten å avtale noe først. Husk at dette både er hjemmet mitt og arbeidsplassen min, og at jeg kanskje sitter i stua i pysjen min eller er opptatt med et kurs eller noe annet hvis du ikke har en avtale. Husk at jeg også driver gård, og har mye å gjøre.


Se kurstilbud for å reservere et tidspunkt. Jeg har heller ikke verdens største hage, så det kan hende at det allerede er alt for mye folk som har lyst å komme på besøk.


Les mer om hvorfor det er begrensede åpningstider.
Kan jeg ta med vennene mine?
Selvfølgelig kan dere komme i en gruppe. Husk å reservere tidspunkt først, og jeg må vite på forhånd hvor mange dere er.


Det er ikke lov å komme flere personer enn hva som er avtalt, rett og slett fordi at plantene mine ikke tåler å ha alt for mange i hagen på en gang. Da er det fort gjort at noe blir tråkket på, revet opp, eller kjørt over.


Jeg ønsker heller ikke at det blir for mye støy i hagen, blant annet for å ikke forstyrre gjester som er her for naturterapi og trenger avslapping.
Kan jeg plukke hva jeg vil?
Du må gjerne plukke blomster, men spør om hva du kan plukke på forhånd. Dette fordi at mange av plantene våre er svært sensitive eller sjeldne, og noen av de er også giftige eller kan gi utslett, kløe og irritasjon ved berøring. Noen av plantenekan faktisk også være dødelig giftige.


For å unngå å ødelegge hagen, eller risikere å bli syk, må du helst ikke plukke noe uten å spørre om det først.
Klær og sko
Jeg anbefaler at du tar med deg ordentlige støvler eller har på myke sko som er gode å gå mye i. Du trenger ikke finstasen når du kommer hit, ta heller med deg klær som tåler å bli litt skitne. Dette er tross alt en gård, så kle deg med sunn fornuft.


Jeg har dessverre ikke noen støvler eller klær tilgjengelige for å låne ut, så du må sjøl ta ansvar for å ikke bli kall, skitten eller våt.
Kan jeg ta med barn på besøk i hagen?I utgangspunktet er hagen vår ikke barnevennlig. Dette fordi at mange av plantene våre er svært sensitive, og noen av de er også giftige eller kan gi utslett, kløe og irritasjon ved berøring.


Unntak kan gjøres hvis barnet er eldre enn ti år, og er svært god på å følge besøksreglene våre.Du må spørre på forhåndhvis vi kan gjøre et unntak for deg.


Det er absolutt ikke trygt å ta med seg babyer eller barn under 9 år. Jeg vil absolutt ikke at barnene dine skal stappe noe i munnen som fører til en akuttsituasjon, spesielt siden noen av plantene våre faktisk kan være dødelig giftige.


Hvis du tar med deg barn til hagen min likevel, så er det på eget ansvar, og jeg tar meg retten til å sende dere vekk uten refusjon dersom besøksreglene ikke følges.Kan jeg kjøpe naturprodukter i hagen din?
Ja det må du gjerne gjøre! Jeg har en liten butikk i hagen, og tar mot både kontanter, paypal og vipps. Hvis du vil gjøre en større bestilling eller bli fast kunde, så kan vi også ordne med faktura.


Hvis du har lyst på en te, salve eller olje med spesifikke ingredienser, så kan jeg sette det sammen mens du er på besøk, eller sende deg det senere i posten.


Det går også an å bestille ting i nettbutikken min og hente det på plass etter avtale. Jeg selger også tørkede urter i løsvekt, naturmedisiner, grønnsaker, blomstervann, og andre hjemmelagde ting.

Følg stier og veier mens du er herVennligst følg veiene og stiene jeg har ordnet mens du er her. Hvis alle tramper rundt i rabattene mine vil jeg veldig snart ikke ha noen blomster igjen! Er det en blomst du har lyst på som er et stykke unna, spør meg om hjelp så kan jeg hente den for deg.


Noen områder på gården har vanskelig fremkommelighet, som farlige grøfter og hull, og er ikke til for gjester. Ikke gå inn på områder som ikke er til for gjester. Husk at jeg faktisk også bor her, så vær så snill og respekter hjemmet mitt.
Spør meg før du hilser på dyrene, og ikke gi dem mat uten å spørre meg først!
Hvis jeg sier at du kan mate dyret, så er det greit. Hvis du ikke har spurt, eller har med noe mat sjøl, så er det ikke greit. Flere av dyrene mine har spesialbehov, allergier, er gamle, eller spiser medisiner som gjør at de har sensitive mager.


Bare gi dem sånn mat som jeg har sagt at går bra, og ikke for mye av gangen. Noen ganger har dyrene allerede fått masse mat, og det er ikke bra for dem å spise for mye. Hvis du har lyst å hilse på dyrene mine eller mate de, bare spør meg først så går det sikkert greit.


Noen av dyrene mine er også svært redde fremmedfolk, og kan bites. Det er både for din og dyrenes sikkerhet jeg må være litt streng med dette.
Lydnivå
Jeg ønsker helst at vi holder et lavt lydnivå i hagen.


Dette fordi at hagen også er en plass for terapi og jeg kanskje har personer på besøk som trenger fred og ro. Slå gjerne av telefonen når du kommer, eller sett den hvert fall på lydløst.


Det går helt fint å snakke, le og more seg, men hvis det blir alt for mye støy må jeg nesten si fra. Gå ut til parkeringsplassen hvis du må ta en telefonsamtale, sånn at du ikke forstyrrer de andre gjestene mine.
Røyking og drikking
Dere kan røyke på parkeringsplassen dersom dere sikrer dere for at stumpene kastes på riktig plass, og ikke tenner fyr på noe.


Røyking på annen plass er strengt forbudt av hensyn til brannfare og miljø. Jeg tillater ikke bruk av alkohol dersom ikke annet er avtalt på forhånd. Rusmidler er selvfølgelig strengt forbudt.

Ikke kast søppel i hagenDet finnes søppeldunker, og de er til for å brukes. Ikke kast søppel noe annet sted. Dette inkluderer selvfølgelig også papir, sigaretter, snus, tyggegummi, og hundebæsj.


Hva skjer hvis jeg bryter reglene?Hvis dere ikke klarer å følge besøksreglene, tar jeg meg retten til å sende dere vekk uten refusjon.


Dere er heller ikke velkomne tilbake dersom dere støyer, ødelegger ting, eller går rundt i private områder.


Besøksreglene antas godtatt ved bestilling av kurs, terapi, hagebesøk, eller annen avtale.
Hvorfor er produktene dine så dyre?Siden jeg ikke har en fabrikk, eller spesielle bulkavtaler med produsenter av olje og slike ting, men lager alt sjøl, for hånd, hjemme i mitt kjøkken og gror urtene mine selv, så vil det være helt umulig for meg å konkurrere med prisene til de store, masseproduserte merkene. Jeg vil heller aldrig klare å produsere like mange eller like uniforme, eksakt-like-hver-gang produkter.


Derfor er det litt dyrere, mer tidskrevende og vanskeligere for meg å lage ting enn hva det er for dem som lager såpene og salvene du finner for eksempel i dagligvarebutikken. Mine produkter vil også alle sammen være helt unike, helt originale, og helt naturlige.


Jeg bruker også ingredienser og råvarer av høyeste kvalitet, og lager ingenting som jeg ikke ville ha brukt selv. Alle mine urteprodukter og oljer er lagd fra nøye utvalgte, ekologiske og fair trade råvarer, eller av råvarer jeg sjøl har produsert.

Alle mine produkter er produsert i Norge, siden det er her jeg bor og gror mine planter.


Det er også kostbart å sende inn produktene sine til kvalitetssikring og testing, noe som kreves for å være godkjent og registrert i CPNP og hos mattilsynet.


Derfor må jeg dessverre også ha litt høyere priser på produktene mine enn dem som masseproduserer ting på fabrikk. 

Hvis jeg hadde hatt like lave priser som dem, ville jeg veldig raskt gå i konkurs! Eller så hadde jeg blitt nødt å lage ting av mye lavere kvalitet.


Hvorfor er åpningstidene dine så begrensede?


 

Tenk deg at du går til legen eller sykehuset. Du setter deg og venter lenge, og rundt deg sitter mange andre og venter. Sykepleiere løper rundt med papirer, instrumenter og prøver, alarmer og telefoner går i ett, og noe sted er det ett gråtende spedbarn. Etter en lang stund kommer en stakkars sykepleier som ikke ser ut å ha sovet på en uke og sier at nå er det din tur, men kaller deg ved feil navn av et uhell. Det viser seg at det likevel er din tur, hu var bare litt stressa.


Så kommer du inn til legen, som sitter med ryggen til i ett kaldt, hvitt rom og knapper i vei på en datamaskin. Han gir deg et øyekast og ber deg å sitte. Så vender han seg, ber deg å fortelle om plagene dine, men virker distrahert og utålmodig. Han skriver hurtig ut en pille og vil så ta mot neste.


Du har kanskje vært inne hos ham i ti minutter, etter å ha ventet i over en time, og nesten ikke fått noe øyekontakt eller omtanke. Du føler ikke at du har fått ut det du egentlig hadde lyst å si. Det er jo så mye rart som skjer i kroppen din, som du gjerne hadde fått svar på! Og kanskje det er noe annet du kunne gjøre i hverdagen din, i stedet for å bare ta masse medisiner, som kunne forbedre din livskvalitet. Eller kanskje du spurte om sånne råd, og fikk til svar å «spise sunt og trene», men ikke noe videre forklaring på hvordan du egentlig skulle gjøre, fordi det var det ingen som hadde tid til.Hørtes dette kjent ut? Dessverre er det mange som har opplevd dette.Hele helsesystemet er svært overbelastet, mange leger og sykepleiere føler at de er mer som kogger i en maskin enn mennesker som skal ta hand om andre. Det er ikke tid å ta ordentlig pause, det er ikke tid å få litt fri ibland, det er ikke tid til å gå hjem, slappe av, og lade opp batteriene. Noen har ikke en gang tid til å sove eller spise ordentlig. Det er et stadig press, alt for få helsepersonell, og alt for mange som trenger hjelp.


Det er selvfølgelig ikke legen, eller sykepleieren, sin skyld at han ikke klarer å gi deg mer enn hva han ga, kanskje han nettopp måttet å håndtere et dødsfall eller en svært alvorlig ulykke. Kanskje han allerede hadde jobbet 14 timer den dagen, kanskje han faktisk ikke har sovet ordentlig på hele uka. Jeg er sikker på at de som blir leger og sykepleiere har et ønske om å gi mye bedre service enn som i eksempelet over, og går inn i jobben sin med langt høyere forventinger enn som så.


Jeg er ikke en del av helsesystemet, og føler derfor ikke i nærheten av det samme presset som personene beskrevet i dette eksempelet. Likevel er jeg et menneske, og trenger å ha tid til så mye annet enn å ta mot personer som trenger råd og hjelp, eller har lyst å lære seg ting. Jeg driver dessuten gård, og selv om den er liten så er der veldig mye å gjøre. Også jeg trenger å lade opp batteriene mine, sånn at jeg virkelig kan gi deg den oppmerksomheten du trenger og fortjener.


Derfor har jeg veldig begrensede åpningstider, og kan faktisk i perioder være helt stengt for besøkende. Dette er ikke fordi jeg er lat eller ikke har lyst å snakke med folk, men for at jeg skal samle energien min til å yte mitt aller beste når det så er dags for neste person, eller neste gruppe, å få den hjelpen de trenger. Dette er dessverre en luksus som ikke alltid er forunt personer som arbeider innen helsesystemet. Derfor vil jeg ofte ha tid til å sitte og lytte på deg mye lenger enn hva du er vant til, og å virkelig prøve å forstå hvem du er og hva du trenger.Mer om naturmedisinDet er faktisk også veldig få personer som egentlig trenger det vi vanligvis tenker på som urtemedisin, det vil si et preparat du spiser eller drikker, og mange tar også andre medisiner fra legen sin som ikke går an å kombinere med urtemedisiner, så det er svært sjeldent at jeg vil anbefale noen urtemedisiner i det hele tatt. Hvis jeg gjør det så er det stort sett milde urter for milde plager som en normalt sjøl kan kurere, eller urter som hjelper din generelle velvære.


Jobben min er nemlig så mye større enn å bare anbefale urtekurer. Jeg er nemlig en holistisk herbalist, og det betyr at jeg ser på det hele mennesket, ikke bare på funksjonene til kroppen din. Naturmedisin handler om så mye mer enn bare urter.Det finnes hundrevis av små ting du kan gjøre i hverdagen din for å føle deg bedre, mer energisk, mer lykkelig og friskere, uten å trenge å spise noen som helst tilskudd eller urter. Disse tingene er ofte sånne som folk flest overser, eller ikke skjønner at faktisk kan være mye mer effektive enn hva de tror, eller går an å gjøre på en måte som faktisk passer deg bedre eller er mer behagelig. (Trening og kosthold er jo bare altfor klassiske eksempler)


Derfor ville jeg anbefale at alle og enhver som har plager som ikke trenger en «ordentlig» lege, og som kanskje ikke ville vært tatt på særlig alvor av helsesystemet i stort, fordi det regnes som «milde plager», tar litt mot til seg og prøver noe nytt.


Det finnes så mye mer du kan utforske!