Katrinas Urtehage

Bloggen flytter!



Jeg flytter snart bloggen til wordpress, helt enkelt fordi jeg har lyst å prøve et nytt design som vil gjøre bloggen litt enklere å navigere og mer oversiktlig.


Den går allerede an å besøke, selv om den fortsatt er under konstruksjon. Noe av det tidligere innholdet vil fortsatt ligge kvar her, men alle nye blogginnlegg vil jeg skrive på det nye nettstedet.

Vårjevndøgn og påske

Vårjevndøgn, som markerer dagen når dag og natt er like lange, har vært en viktig tid for feiring i Norden.



Det var en tid for å ønske lyset velkommen tilbake etter mørketiden og forberede seg på såing og vekstsesongen.



Tradisjonelle skikker inkluderte båltenning for å feire lysets tilbakekomst og for å drive bort onde ånder.



Nordiske tradisjoner rundt vårjevndøgn er rike og varierte, og de spenner fra gamle rituelle praksiser til fortellinger om magiske vesener og åndeverdenen.


Folketro og eldgamle tradisjoner



Selv om påsken som vi kjenner den idag har sine røtter i jødisk og kristen tradisjon, er det mange elementer ved feiringen som kan spores tilbake til førkristne tider. I nordisk tro var åndeverdenen nært knyttet til naturen og årstidene. Vårfester og fruktbarhetsfester var en viktig del av denne tiden, og de ble ofte feiret med stor entusiasme. Rundt vårjevndøgn, som vanligvis inntreffer 20. eller 21. mars, finnes det flere gamle tradisjoner og skikker som ble praktisert for å markere overgangen fra vinter til vår og for å sikre fruktbarhet og velstand.


Vårjevndøgn var også en tid for renselse. Folk tok bad i iskalde bekker og elver for å rense kropp og sjel, og det ble brent bål for å feire lysets seier over mørket. Dette ble gjort for å feire lysets tilbakekomst og for å rense bort vinterens mørke og onde ånder. Bålene skulle også beskytte mot hekser og andre onde krefter som var mer aktive i denne overgangstiden. Det var svært viktig med renselse og forberedelse for det nye som skal vokse. Folk rydder i hjemmene sine, kvitter seg med det gamle, og forbereder seg på å så nye frø, både bokstavelig og symbolsk.


Det har lenge vært vanlig å plante spesielle frø eller urter som skulle bringe lykke og beskyttelse til hus og hjem. Folk trodde at visse planter hadde magiske egenskaper som kunne sikre helsen til familiens medlemmer og husdyrene. Urter og planter spilte en stor rolle i gammel nordisk naturmedisin. Planter som ryllik, brennesle og johannesurt ble brukt til å behandle alt fra sår til melankoli. Kunnskapen om disse plantenes egenskaper ble ofte overlevert fra generasjon til generasjon.


Å så karse eller påskegress er fortsatt idag en populær aktivitet i mange hjem. Karse er enkelt å dyrke og krever lite, det går til og med an å så karsefrø på en bit våt bomull eller husholdningspapir. Mange velger å plante karsen i eggeskall som en del av påskepynten. Etter omtrent en uke er karsen klar til å spises og kan være et dekorativt og velsmakende tillegg til påskebordet.


I gamle dager var det også vanlig å utføre ritualer som skulle sikre god avling. Dette kunne inkludere å gå rundt åkrene med fakler eller å ofre mat og drikke til jordens ånder. Å døpe nyfødte dyr, velsigne jorden som skulle sås, og å holde store vårfester og gilder med dans og musikk var vanlige måter å feire fruktbarheten og overgangen fra vinter til vår. Disse festene kunne inkludere rituelle handlinger som skulle sikre god avling og velstand for samfunnet. Det var også en tid for å ære guder som Frøy og Frøya, som var assosiert med fruktbarhet og kjærlighet.

Det naturlige og det overnaturlige


I tillegg var det en tro på at vårjevndøgn var en tid da sløret mellom den fysiske verden og åndeverdenen var tynnere, noe som gjorde det lettere å kommunisere med forfedrenes ånder og andre overnaturlige vesener. Det var en oppfatning av at visse steder, som gamle gravhauger eller naturlige kraftsteder, kunne være portaler til åndeverdenen. Det finnes mange gamle sagn om mennesker som ble tatt til "den andre siden" enten ved et uhell eller med vilje.


For å beskytte mot slike overnaturlige ting måttet en ha med en amulett i jern, det var faktisk vanlig å bære med seg en hestesko, en jernspiker, eller en liten torshammer for å beskytte mot hekser, troll, og andre vesener, helt frem til slutten av 1800-tallet. Jernet var symbol på menneskets fremskritt, og kunne deaktivere magien som fans overalt rundt oss i naturen. Torshammeren var spesielt vanlig å ha med seg på skip, for fiskelykke og beskyttelse mot storm. Når kristendommen ble veletablert ble også mange kristne elementer innblandet i de gamle folkeskikkene, en kunne for eksempel legge en åpen saks foran døren til låven, sånn at det ble et kors av jern, sånn hekser og troll ikke kunne komme inn.


Harer og egg har lenge vært symboler på fruktbarhet og nytt liv, noe som passer godt med vårens ankomst og påskens tema om fornyelse. Påskeharen, som er kjent for å levere egg til barn, har sin opprinnelse i gamle folkeskikker og er særlig knyttet til tyske tradisjoner fra 1600-tallet. Egget representerer nytt liv og har vært et symbol på våren og det nye livet som spirer frem. Folk malte ofte påskeegg med symbolske mønstre og farger for å avverge onde ånder og bringe lykke til hjemmet.


Vårjevndøgn og feiringen av nytt liv og fruktbarhet har lenge vært markert i ulike kulturer. Påsken er en tid for refleksjon over livets sykluser, fra død til gjenfødelse, og fra mørke til lys. Tradisjonene rundt påske og vårjevndøgn binder sammen historiske og kulturelle tråder og gir oss gir et innblikk i hvordan våre forfedre forsto og feiret de naturlige syklusene i livet og årstidene. De har blitt videreført og tilpasset gjennom generasjoner og lever videre i moderne feiringer og kulturelle uttrykk.

12.03.2024

Smykker og krystaller

Jeg har alltid vært glad i å lage smykker, og har nå begynt å selge dem her på nettstedet mitt.


Jeg elsker å bruke naturmaterialer, og derfor er smykkene mine laget av ekte søtvannsperler, skjell, krystaller, og halvedelsteiner.


Siden jeg vet at mange er fascinert av krystallenes verden, så har jeg også laget et kurs om krystaller, chakras, rei ki, og mer.


Jeg har også laget en test, hvor du kan finne ut av hvilken krystall som er din personlige kraftstein.

Våren er her!

Hva gjør vi nå?

Våren er en herlig tid for alle som elsker å dyrke planter. Det er nå du kan så frø og se dem spire og vokse.


Det er også nå du kan gjøre hagen klar for en ny sesong med blomster, grønnsaker og urter. 


Men det er også lett å få litt panikk ved denne tiden på året, fordi du ikke har lyst å bli for seint ute, eller gjøre andre feiler som du kanskje tidligere har erfart.


Her kommer noen tips så du kan roe deg ned og nyte sola!

Jeg vil så frø! Men hvilke?



Det finnes mange ulike typer frø, og noen er lettere å dyrke enn andre. Du bør velge frø som passer til klimaet og jordsmonnet der du bor, og som du har plass og tid til å stelle.


Noen frø trenger en lang vekstsesong og må sås innendørs tidlig på året, mens andre frø kan sås direkte i jorda når temperaturen er varm nok. Du kan lese på frøposen eller på nettet når og hvordan du skal så frøene.


Du kan finne frø i hagesentre, på nettet eller hos andre hageentusiaster.

Hva gjør jeg? Hva trenger jeg?



Inne


Hvis du vil så frø innendørs, trenger du noen potter eller brett, jord, vann og lys. Du kan bruke vanlig blomsterjord eller spesialjord for frø. Fyll pottene eller brettene med jord og fukt den lett. Så frøene i henhold til anvisningene på frøposen.


Noen frø skal dekkes med et tynt lag jord, mens andre skal ligge på overflaten. Vann forsiktig og sett pottene eller brettene på et lyst og varmt sted, for eksempel i et vindu eller under en lampe.


Hold jorda fuktig, men ikke våt, og vent på at frøene skal spire. Noen frø kan ta skikkelig lenge å spire, som jordbær for eksempel.




Ute


 

Hvis du vil så frø utendørs, må du vente til faren for frost er over og jorda er varm nok. Du kan forberede jorda ved å grave den opp og fjerne ugress, steiner og røtter.


Du kan også tilsette kompost eller gjødsel for å forbedre jordstrukturen og næringsinnholdet. Lag små hull eller furer i jorda og så frøene i henhold til anvisningene på frøposen. Dekk frøene med jord og vann godt.


Merk gjerne hvor du har sådd frøene, slik at du ikke glemmer dem eller forveksler dem med ugress.


NB! Noen frø passer best til høstsåing, fordi de gjerne får seg en kuldeperiode for å "aktiveres". Eksempel på dette er lavendel. Dette kan du komme rundt ved å oppbevare frøposen i fryseren noen uker før du sår dem, hvis du har lyst å så dem nå om våren.

Forberedelser i hagen



Når du har sådd frøene, er det på tide å forberede resten av hagen for våren. Det er flere ting du kan gjøre for å gjøre hagen din vakker og sunn:

 

- Beskjær trær og busker som har vokst for mye eller har døde eller skadde greiner. Dette vil gi dem mer lys, luft og form. Du bør beskjære på senhøsten eller tidlig på våren, før knoppene brister.


- Rens opp i bedene og fjern visne blomster, løv og annet rusk. Dette vil hindre sykdommer og skadedyr og gi plass til nye planter. Du kan også luke ut ugress som har overlevd vinteren.


- NB! Vær forsiktig sånn at du ikke skader eller forstyrrer dyrereder, for eksempel fugler, ekorn eller pinnsvin. Våren er en viktig tid for dem og du må gjerne holde et dedikert "roteområde" i hagen din hvor de kan gjemme seg blandt greiner og rusk.


- Tilfør næring til jorda ved å spre kompost eller gjødsel rundt plantene. Dette vil gi dem et boost og hjelpe dem med å vokse og blomstre. Du kan også legge et lag med bark, halm eller annet organisk materiale som et dekke over jorda. Dette vil holde på fuktigheten, hindre ugress og beskytte røttene mot kulde.


- Vann plantene regelmessig, spesielt hvis det er tørt eller varmt. Vann helst om morgenen eller kvelden, når solen ikke er så sterk. Vann dypt og grundig, slik at vannet når røttene og ikke bare overflaten. Unngå å vann over bladene, da dette kan føre til sopp eller sykdommer.


- Plant nye planter som du har kjøpt eller fått. Velg planter som passer til hagens størrelse, stil og beliggenhet. Plant dem i godt drenert jord og gi dem nok plass til å vokse. Vann dem godt etter planting og følg med på hvordan de utvikler seg.




Hvis du har lyst å lære deg mer om urter og hvordan å bruke dem, så må du gjerne melde deg på mitt kurs.


Lykke til med hagearbeidet!

Lite tips!


Mange fine løkplanter er nå i sesong og tåler å stå ute i krukke døgnet rundt, så langt temperaturen ikke går under fem minusgrader.


Spar deg litt tid ved å kjøpe "ferdig" fra hagesenteret!

Hva er egentlig "naturlig" hudpleie?

Dette er gjerne et spørsmål som ofte stilles enten av skeptikere eller personer som faktisk mangler kunnskap om hva dette med naturlig hudpleie egentlig dreier seg om. Det finnes jo så utrolig mye idag som merkes med stikkord som økologisk, bærekraftig, organisk, naturlig, lokalprodusert, etc, noen ganger uten at produktet egentlig er så veldig forskjellig fra alt det andre, så det er absolutt forståelig at en kan få inntrykket av at alt som heter sånn bare er vanlige produkter i finere innpakking og til en dyrere pris.


Med andre, litt skarpere, ord, bare tull, lureri, og grådighet, forkledd som moralsk overlegenhet og en falsk omsorg for planeten og medmennesket. Dessverre viser jo dette seg ofte å være sant, som i så kalt "greenwashing" hvor store firma som BP, Nestle og McDonalds både bokstavelig og billedlig talt maler seg sjøl "grønne" uten å egentlig forandre noe som helst i sine metoder og fortsetter å ødelegge miljøet og helsen til milliarder av mennesker.

En egen debatt: hva er egentlig "naturlig"?


Det går fint an å begynne å filosofere ganske mye over hva som egentlig kan telles som "naturlig" eller "organisk", siden disse er ganske så altomfattende og store ord. Ifølge kjemien er jo nesten alt som inneholder karbon organisk, og med denne definisjonen kan en jo kalle både plastikk og bensin 100% organiske. Dette er altså, for gemene man, et fullt meningsløst ord som fint kan plastres over unødig dyre produkter. 


Mange sier dessuten at "naturlig" heller ikke bør betraktes som synonymt med "bedre". Det finnes nemlig mange ting som er fullt naturlige som kan drepe deg også, som giftige planter, farlige dyr, sykdommer, naturlige fenomen som vulkaner, stormer og tsunamis. Det å dø er jo noe av det mest naturlige som finnes, hvis en virkelig skal dra det til spissen.


"Naturlig" tenker en ofte som synonymt med "alt som ikke er skapt av mennesker" - men vi er jo skapt av naturen, og lever likt som alle andre dyr på den samme planeten, og vår DNA er nesten 99% helt lik DNAet til sjimpansene. Er ikke mennesket dermed også en del av naturen? Vil ikke da alt som er menneskeskapt, også være en del av naturen? Er ikke egentlig hele universet fullt naturlig? Hva med romvesen, dersom de finnes, er ikke de også naturlige?


Jeg er ikke en stor bedrift, jeg gjør faktisk alt sjøl


Dette er en debatt som kan fortsette i evighet og noe av det kan bli litt meningsløst og ærlig talt litt tullete, hvert fall om en fortsatt (?) snakker om meg og produktene mine. Jeg er jo ikke en stor bedrift, jeg har ikke en eneste ansatt og gjør alt sjøl. Denne nettsiden har jeg lagd sjøl, alle bildene enten maler jeg eller fotograferer sjøl, eller lager med digital kunst, og alle tekstene skriver jeg selvfølgelig sjøl, ord for ord. Jeg lager alle produktene mine i mitt eget kjøkken, og urtene gror i min egen (eller egentlig min veldig snille utleier sin) hage, her i Sjetnemarka.


Jeg har hverken social media manager eller regnskapsfører eller noen som helst andre som hjelper meg, og jeg sykler eller går sjøl til posten for å levere pakkene mine. Når du ringer meg eller sender epost til meg så er det jeg som svarer, og ingen andre. Dette er ganske langt fra de store bedriftene vi snakket om i starten av teksten, som mye lettere kan lure deg uten å få noen store konsekvenser, mens hvis jeg skulle lyve ville jeg personlig være den som tar hele smellen og som hverken kan, eller har råd til, å gjemme meg bak noen andre.


Så hva er "naturlig hudpleie" da, egentlig?



Så tilbake til dette med "naturlig hudpleie". Uansett hva en tenker om betydelsen av "naturlig", så er dette en faktisk anerkjent egen kategori av hudpleie, ifølge både kosmetologer og dermatologer. Dette gjelder altså hudpleie som baserer seg på minst mulig prosesserte ingredienser, altså ting som fortsatt går an å gjenkjenne fra sin naturlige tilstand.


Dette gjelder altså produkter som er lagd av ingredienser som kokosolje, bivoks, eteriske oljer, honning, kakaosmør, sheasmør, mandelolje, etc. Fokus er på at en i prinsipp bare kan gå ut i skogen, eller på en gård eller annet jordbruksområde, samle inn ingrediensene, og så rense, koke, eller smelte det til å så kunne brukes direkte som hudpleieingrediens. Dette er altså ting som ikke krever store fabrikksprosesser, men som et alminnelig menneske egentlig kan lage selv på kjøkkenet sitt. Sånn som jeg. Jeg kjøper jo de fleste av oljene i matbutikken, da, siden klimaet her er en ganske stor forhindring hvis en har lyst på sin egen kokospalme eller et mandeltre...


Dette er altså ikke noe som er oppfunnet i et laboratorie, men ting som, i den alminnelige betydelsen av ordet, kan kalles "naturlige". Hvorfor er det da nødvendig å gjøre dette til en egen kategori?


Er "naturlig" faktisk "bedre"?


Ja, det er bedre. MYE BEDRE, faktisk, hvis du spør meg. Fordi jeg snakker jo om hudpleie. Dette kan jeg si utifra både et større perspektiv og utifra egen erfaring, siden jeg sjøl kommer fra en familie med mye eksemer, astma, allergier, psoriasis, og seborreisk dermatitt. Det som personlig har hjelpt hudproblemene mine aller mest, er de tingene som jeg har lagd sjøl, fra naturlige ingredienser.


Jeg har slitt med ekstremt tørr hodebunn og flass i hele livet mitt, og det var ikke før jeg byttet om til sjampo med rhassoul leire og begynte å bruke hjemmelagd hårolje som jeg faktisk kunne føle meg helt normal i hodebunnen. Tidligere vintre pleide jeg altid å få så mye kløe, svie, og eksem i hodebunnen at jeg til og med fikk sår over hele hodet, mistet hår, og blødde ut av ørene.


Denne vinteren har jeg bare hadd en relativt normal mengde flass, noen små eksem, og minimalt med kløe, fordi jeg bruker mine egne naturlige produkter. Dette er første gang på 30 år som jeg slipper å grue meg for å være blant folk om vinteren, uten å gjemme hodet mitt i en lue. Og om sommeren er hudproblemene mine null, niks, og borte. Det kan faktisk kalles en nermest mirakuløs forbedring.


Hva sier vitenskapen?



Fra et større, mer vitenskapelig, og populasjonsbasert perspektiv, er naturlig hudpleie faktisk også mye bedre. Dette er altså hudpleie ofte lagd av ingredienser som er brukt i tusenvis av år, som er så ufarlige at de også brukes i matlaging. Det er ingen som vil få kreft av å smøre seg med kokosolje og bivoks. Det er ingen som vil få hormonforstyrrelser av å ha mandelolje i håret.


Det som offisiellt kategoriseres som naturlig hudpleie inneholder altså ingen parabener, ingen ftalater, ingen parfymer, ingen tungmetaller, ingen petroleumsbaserte ingredienser, ingen miljøgifter eller helseskadelige stoffer. Det høres jo ganske greit ut, ikke sant?


Jeg synes at det nesten er hver eneste dag en får lese artikler om at de "vanlige" hudpleieproduktene, selv fra de store og mest kjente merkene, inneholder både skadelige og rent sagt farlige stoffer. Her er artikler både fra Dagbladet, NRK, Forbrukerrådet, Kreftforeningen, og forskning.no.



Hvem bestemmer hva naturlig hudpleie er?


Her kommer vi da til selve kjernen av problemet. Vi vet at det er mye juks og tull der ute, og at mange bruker fine ord bare på grunn av markedsføring og grådighet. Det er også mange skadelige stoffer i de alminnelige produktene til hudpleie og kosmetikk, fordi de forlenger holdbarheten, forbedrer duften, gir hurtigere effekt, eller gjør produktet billigere å produsere. Så hva med naturlig hudpleie? Dette er heller ikke en beskyttet titel eller kontrollert kategori, og desverre lider selv denne kategorien av mange av de samme problemene.


Det betyr altså at du må være svært forsiktig selv med hudpleieprodukter som kaller seg naturlig, fordi det er ingen som kontrollerer hvis de faktisk er så naturlige som de sier at de er.  Ordet naturlig kan nemlig ha svært mange og varierte betydelser, og er ikke et beskyttet ord.


Det finnes selvfølgelig regler som må følges, og ingredienser som det ikke er lov å bruke. Men det er også mange parabener og andre stoffer som fortsatt er lov å bruke i hudpleie og kosmetikk. Derfor kan en heller ikke skrive for eksempel "fri fra parabener" på forpakningen, siden flere av disse stoffene fortsatt er lov å bruke. Det er sjeldent lov å skrive "fri fra" noe som helst på produktet sitt lenger.


Det eneste forbrukerrådet kan gjøre er å varne deg som konsument, og å anbefale deg å lese på ingredienslista. Noen ingredienser kan selvfølgelig forbys, men det tar ofte tid og mange mennesker rekker å skades av farlige produkter før de trekkes fra markedet.


Ta kremen i egne hender


Så hva kan du sjøl gjøre? Du kan faktisk ta ting i dine egne hender. Det er ikke vanskelig å lage hudkrem, deodorant, hårolje, og lignende, og jeg deler mange interessante tips og oppskrifter både her i bloggen og i boka mi. Den eneste måten å vite hva som egentlig er oppi kremene dine, er ved å lage dem sjøl.


Du kan også velge å ta meg på ordet, og bruke noe fra butikken min. Alle ingredienser står på produktsiden, sånn at du vet hva som er oppi før du kjøper produktet. Jeg følger selvfølgelig også alle regler som finnes til stede gjeldende kosmetikk og hudpleieprodukter, sånn som å melde fra til mattilsynet, registrere seg i CPNP, og å få et uavhengig lab å teste produktene for sikkerhet og trygghet. Dersom produktet du kjøper ikke følger disse standardene, så kan mattilsynet utferde salgsforbud.


Du bestemmer altså sjøl hva naturlig hudpleie er, og hva som er best for din hud. Som altid ønsker jeg deg lykke til, minner deg om å lytte til din egen kropp, og godt nyttår alle sammen! Takk for at du leste litt bloggen min.


Godt nyttår! Og gode nyheter.

Jeg håper du er like spent på det nye året som meg, fordi dette blir et år med mye å gjøre for min del.

Jeg har bestemt meg for å holde gratis kurs i yoga og qigong i sommer, og har dessuten blitt invitert til å forelese om naturmedisin og velværeprodukter i sommer. 


Jeg ble veldig glad da jeg ble kontaktet av Trondheim Sopp og Nyttevekstforening som lette etter noen til å holde et kurs/workshop/foredrag på sitt regionale nytteveksttreff. Jeg har ikke så veldig mye informasjon om akkurat dette helt enda, men det blir hvertfall i Juni i år. Jeg vet ikke om dette er et evenemang som er åpent for alle, eller om en egentlig må være medlem i foreningen for å delta. Men jeg er svært spent på dette!


Dette skal bli veldig spennende! Jeg er svært glad i å snakke om ting som er interessante, og i min erfaring pleier det å være vanskelig å få meg å slutte å snakke når jeg vel har startet å holde foredrag... 


Jeg føler likevel at jeg sikkert har mer å lære av dem enn omvendt, spesielt hva gjelder lokal flora og sopp. Husk at jeg er finsk, ikke norsk, og noen ganger så er jeg faktisk ikke en gang sikker på hva en sopp eller en plante heter på språket deres.


Det blir selvfølgelig fler oppdateringer etter hvert når jeg får mer informasjon. I mellomtiden kan du jo lese boken min eller lese mer her i bloggen hvis du er interessert i hva jeg har å sie. Jeg er også noenlunde aktiv på facebook og instagram.

Forkjølelse!

Jada, jeg er jo heller ikke noe superhelt som aldri blir syk eller forkjølet. Nå som vinterkulden har satt inn, og jeg dessuten har vært rundt mye folk i det siste (tatt bussen flere ganger, vært på skole, jobb, julemarked, etc) så har jo ikke jeg heller klart å unngå det allminnelige rhinoviruset. Her deler jeg noen av tipsene mine mot forkjølelse.

Forkjølelse er en av de mest vanlige sykdommene som rammer oss, spesielt i vinterhalvåret. Det er en virusinfeksjon som gir symptomer som vondt i halsen, nysing, snue, hoste og feber. Det finnes ingen kur mot forkjølelse, men det finnes måter å lindre plagene på. I denne bloggposten skal jeg dele noen tips om hvordan du kan bruke naturmedisin for å forebygge og behandle forkjølelse.


 

Hva er naturmedisin?


Naturmedisin er en samlebetegnelse for ulike typer behandlinger som bruker naturlige ingredienser, som planter, urter, honning, eddik og oljer. Noen naturmedisiner har lang tradisjon i folkemedisinen, mens andre er basert på nyere forskning. Naturmedisin kan ha både forebyggende og lindrende effekt på forkjølelse, ved å styrke immunforsvaret, bekjempe bakterier og virus, redusere betennelse og slim, og lindre smerte og ubehag.

 


Hvordan bruke naturmedisin mot forkjølelse?


Det finnes mange naturmedisiner som kan hjelpe mot forkjølelse, men her skal jeg nevne noen av de mest populære og effektive. Husk at naturmedisin ikke erstatter legebesøk eller medisiner hvis du har alvorlige eller langvarige symptomer. Rådfør deg alltid med legen din før du bruker naturmedisin, spesielt hvis du er gravid, ammer, har allergier eller bruker andre medisiner.

FAVORITTEN MIN:


Kyllingsuppe


Det er flere grunner til at kyllingsuppe er vanlig å spise ved forkjølelse. En av dem er at kyllingkraft inneholder mineraler som kan stimulere immunforsvaret, som for eksempel sink. Sink er et sporstoff som er viktig for å opprettholde en sunn hudbarriere og for å aktivere hvite blodceller som bekjemper infeksjoner.


En annen grunn er at kyllingsuppe kan ha en antiinflammatorisk effekt på luftveiene, noe som kan redusere hevelse, slim og irritasjon. Dette kan gjøre det lettere å puste og lindre sår hals og hoste. En tredje grunn er at kyllingsuppe kan gi næring og hydrering til kroppen, noe som er viktig for å holde seg frisk og sterk.


Kyllingsuppe inneholder også vitaminer og antioksidanter som kan styrke immunforsvaret og beskytte mot frie radikaler. Kyllingsuppe er altså en god matvare å spise når du er forkjølet, både for å forebygge og behandle sykdommen.

OPPSKRIFT PÅ MEDISINSK KYLLINGSUPPE:


Kyllingsuppe er en klassisk rett som kan varme opp kroppen og lindre forkjølelsessymptomer. Ved å bruke hele kyllingen til å koke kraft, får du en rik og smakfull suppe som også er næringsrik.


Ved å tilsette naturmedisinske urter som løk, hvitløk, ingefær, chili og andre krydder, får du en suppe som kan stimulere immunforsvaret, bekjempe infeksjon, redusere betennelse og slim, og lindre sår hals og hoste.


Her er en enkel oppskrift på kyllingsuppe mot forkjølelse som du kan lage selv:


Ingredienser:

  1 hel kylling (ca. 1,5 kg)

  3 liter vann

  2 løk

  6 fedd hvitløk

  5 cm ingefær

  2 gulrøtter

  2 stilker selleri

  1/4 kål

  1 rød chili

  2 laurbærblad

  1 ts salt

  1/2 ts pepper

  1/2 ts gurkemeie

  1/4 ts timian

  1/4 ts rosmarin

  1/4 ts oregano

  1/4 ts basilikum

  1/4 ts persille

  2 ss sitronsaft


Fremgangsmåte:


Rensk eller tin opp kyllingen dersom det trengs og legg den i en stor gryte. Hell over vann så det dekker kyllingen. Kok opp og skum av skummet som dannes på overflaten.

 

Skrell og grovhakk løk, hvitløk og ingefær. Tilsett dem i gryten sammen med laurbærblad, salt, pepper, gurkemeie og andre krydder. La kyllingen koke på lav varme i ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra beina.

  

Ta kyllingen ut av gryten og legg den på et fat. La den avkjøle litt før du plukker av kjøttet og fjerner beina og brusket. Del kjøttet i mindre biter og sett det til side.

  

Skrell og skjær gulrøtter i skiver. Skjær selleri, kål og chili i biter. Tilsett dem i gryten og kok opp. La grønnsakene koke i ca. 20 minutter, eller til de er møre.

  

Tilsett kyllingkjøttet og sitronsaften i gryten og rør godt. Smak til med mer salt, pepper eller krydder etter ønske. Jeg liker å lage en skikkelig sterk gryte når jeg er forkjølet, og tilsetter gjerne ekstra krydder som koriander, sitrongress, szechuanpepper og nellik for en mer asia-inspirert smak. Jeg er også fryktelig glad i hvitløk, så for min del finnes ingen begrensinger på hvor mye hvitløk en kan bruke i suppen. Hvitløk er jo så utrolig sunt!

  

Server kyllingsuppen varm med brød, knekkebrød, byggryn, poteter eller ris. Nyt den deilige og sunne suppen som kan hjelpe deg med å bli kvitt forkjølelsen litt fortere. Den går også utmerket å spise helt uten tilbehør, spesielt når en er syk og kanskje har litt dårlig apetitt.


SIRUPER, VARME DRYKKER, OG ANDRE KNEP


Det finnes mange ting en kan gjøre for å mildre forkjølelsessymptomer. Her er noen veldig enkle og populære eksempler.



Honning


Honning er et av de eldste og mest kjente naturmedisinene mot forkjølelse.


Honning har antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper, og kan lindre sår hals og hoste.


Honning kan spises alene, blandes med varmt vann eller te, eller brukes i hjemmelagde siruper.


Her er en enkel oppskrift på en honningsirup som du kan lage selv:


Bland 1 dl honning, 1 dl sitronsaft og 2 ss revet ingefær i en kjele.

Kok opp blandingen og la den småkoke i 10 minutter.

Sil blandingen og hell den i et glass eller en krukke.

Ta 1 - 2 ts av sirupen hver 2 - 3 time ved behov.


Hvis du heller vil ta dette som varm drikke, halver ingrediensene og tilsett to desiliter med vann før du koker opp. Da kan dette drikkes som te.




Ingefær


Ingefær er en kraftig naturmedisin som kan hjelpe mot forkjølelse. Ingefær har antiinflammatoriske og slimløsende egenskaper, og kan redusere hevelse og irritasjon i luftveiene. Ingefær kan spises rå, kokes til te, eller blandes med honning og sitron.


Her er en enkel oppskrift på en ingefærte som du kan lage selv:


Skrell og skjær en 5 cm lang bit av ingefær i tynne skiver.

Kok opp 8 dl vann i en kjele og tilsett ingefærskivene.

La blandingen trekke i 15 - 20 minutter.

Sil blandingen og tilsett honning og sitronsaft etter smak.

Drikk 1 - 2 kopper av teen hver dag.



Løk


Løk er en grønnsak som har antibakterielle og slimløsende egenskaper, og kan hjelpe til med å rense luftveiene og fjerne slim. Løk kan spises rå, kokes til sirup, eller legges under puten om natten.


Her er en enkel oppskrift på en løksirup som du kan lage selv:


Skrell og skjær en stor løk i små biter.

Legg løkbitene i en bolle og dryss over 2 - 3 ss sukker.

La blandingen stå i 12 timer eller over natten.

Sil blandingen og hell den i en glassflaske.

Ta 1 - 2 ss av sirupen hver 2 - 3 time ved behov.


Eukalyptus


Eukalyptus er en plante som har antiseptiske og slimløsende egenskaper, og kan åpne opp en tett nese og lette pusten. Eukalyptus kan inhaleres som damp, dryppes på et lommetørkle, eller smøres på brystet.


Her er en enkel oppskrift på en eukalyptusdamp som du kan lage selv:


Kok opp en stor gryte med vann og tilsett 10 - 15 dråper av eukalyptusolje, eller peppermynteolje, eventuellt begge deler.

Ta gryten av varmen og plasser den på et bord eller en stol.

Legg et håndkle over hodet og bøy deg over gryten.

Pust inn dampen i 10 - 15 minutter.

Gjenta opp til 2 - 3 ganger om dagen.


Jeg bruker også uttrekk av eukalyptus og peppermynte i min vintersalve, og smører denne rundt nesen og munnen min nå som jeg er forkjølet. Dette hjelper pusten, og mildrer dessuten tørrheten og irritasjonen som kommer av at jeg snyter meg mye og ofte. Denne salven beskytter dessuten huden mot kulde og føles varmende, pleiende, og god.


NB! Denne behandlingen er reservert voksne. Små barn bør ikke bruke eukalyptus- eller peppermynteolje på denne måten, og heller ikke smøres rundt munn/nese med disse oljene, siden de er alt for sterke for små barn. Små barn og spedbarn kan få alvorlige pustevansker dersom de inhalerer sterke eteriske oljer. 

Er det noe jeg kan gjøre for å lindre sår hals og hoste?


Drikk varm drikke som te eller varm sitronvann med honning. Varmen fra drikken kan bidra til å løsne slim og redusere irritasjon i halsen, mens honning har naturlige antibakterielle og beroligende egenskaper.


Det finnes også mange urter som kan brukes mot hoste, for eksempel solhatt, apotekerkattost, sisselrot, legestokkrose, filtkongslys, med flere.


Ta en teskje honning, enten alene eller i en kopp varm te, for å lindre sår hals og tørr hoste. Honning skal ikke gis til barn under 1 år på grunn av risiko for spedbarnsbotulisme, en alvorlig infeksjonssykdom.


Bruk sugetabletter eller pastiller som har en lindrende effekt på hoste og sår hals. Disse produktene inneholder ofte ingredienser som mentol, eukalyptus eller honning, som har en beroligende effekt på luftveiene. "Kongen av Danmark"-drops inneholder uttrekk av legestokkrose.



Bruk en luftfukter for å øke luftfuktigheten og lindre tørrhoste. Fuktig luft kan bidra til å fukte slimhinnene i nese og hals, og redusere irritasjon forårsaket av tørr luft.


Ta smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen for å lindre sår hals og feber. Disse midlene kan også dempe hosterefleksen og gjøre det lettere å sove.



Unngå røyking og røykfylte lokaler. Røyking kan forverre hoste og forårsake ytterligere helseproblemer. Det er viktig å unngå både aktiv og passiv røyking for å lindre hoste.


Det finnes også mange produkter med solhatt på markedet, mer kjent medisinsk under sitt latinske navn Echinacea. Denne urten har vist seg effektiv mot både hoste og forkjølelsessymptomer.

Andre lure forebyggende tiltak:


Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte med flytende såpe og vann. Har du ikke tilgang til vann, kan du bruke hånddesinfeksjonsmiddel.


Sørg for å få nok søvn. Det er funnet en sammenheng mellom lite søvn og forkjølelse.


Spis sunt og variert. Flere vitaminer og mineraler har vist å ha en styrkende effekt på immunforsvaret, slik som for eksempel C vitamin og D vitamin.


Unngå kontakt med mennesker som er forkjølet, hvis det er mulig. Hvis du er forkjølet selv, kan du advare andre mot å komme for nær deg.


Hold deg varm og unngå å fryse. Særlig ser det ut til at kalde føtter øker risikoen for å bli forkjølet, så det er lurt å holde seg god og varm på bena.


Ha god hostehygiene. Host eller nys i et papirlommetørkle som du kaster etterpå, eller i armkroken. Vask hendene godt etterpå. Dette begrenser spredningen av viruset til andre.



VIKTIG!


Hvis du har alvorlige eller langvarige symptomer, bør du kontakte lege for å utelukke andre årsaker til hoste, som for eksempel astma, KOLS, lungebetennelse eller kikhoste. Noen lungesykdommer kan være svært alvorlige dersom du ikke tar legehjelp så snart som mulig, og derfor er det viktig å ikke bruke urter og "kjerringråd" til å utsette viktig legebehandling, dersom årsaken til hosten kan være noe annet enn helt vanlig forkjølelse. Dette gjelder spesielt personer med andre sykdommer som astma, hjerteproblemer eller diabetes, eldre personer, små barn, gravide, og personer som røyker eller har vært røykere.

Hva har egentlig kulde med

forkjølelse å gjøre?


Kulde er ikke en direkte årsak til forkjølelse, men det kan gjøre deg mer utsatt for å bli smittet av forkjølelsesvirus. Det er flere grunner til det:


Kulde kan irritere slimhinnen i nesa, som er den ytterste delen av luftveiene. Da svulmer slimhinnen opp og produserer mer slim, noe som gir rennende nese. Dette kan redusere slimhinnens beskyttelse mot virus og bakterier, og gjøre det lettere for dem å komme inn i kroppen.


Kulde kan også påvirke immunforsvaret, som er kroppens forsvar mot infeksjoner. Når du fryser, trekker blodårene i huden seg sammen for å holde på varmen. Dette kan redusere blodtilførselen til slimhinnene i luftveiene, og dermed svekke immunforsvarets evne til å bekjempe virus og bakterier.


Kulde kan også endre virusenes egenskaper, slik at de blir mer smittsomme. Noen forkjølelsesvirus overlever bedre i kulde, og kan bli mer stabile og aktive. Noen viruser formerer seg fortere i kjølige temperaturer. Når du puster inn kald luft, kan virusene feste seg lettere til slimhinnen i nesa og forårsake infeksjon.


Derfor er det lurt å holde seg varm, spesielt på bena, når det er kaldt ute. Det kan også hjelpe å drikke varm drikke, som te eller suppe, for å varme opp kroppen og slimhinnene. Hvis du allerede er forkjølet, kan du lindre symptomene ved å bruke slimhinneavsvellende midler, smertestillende midler eller hostemedisiner. Du bør også drikke nok væske, hvile godt og unngå kontakt med andre som er syke.

Urtemedisiner mot hoste, sår hals, og forkjølelse


Det finnes flere urter som kan hjelpe mot hoste, både tørrhoste og slimhoste.

Noen av de mest kjente og effektive urtene er:

Solhatt er en plante som har immunstimulerende og betennelsesdempende egenskaper, og kan bidra til å forebygge og forkorte varigheten av forkjølelse og hoste.


Apotekerkattost er en plante som har slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å løsne slim og lindre hoste.


Timian er en plante som har antiseptiske, slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å rense luftveiene og lindre hoste.


Filtkongslys er en plante som har lindrende og beroligende egenskaper, og kan bidra til å redusere irritasjon og sår hals som følge av hoste.


Lakrisrot er en plante som har slimløsende, betennelsesdempende og smertestillende egenskaper, og kan bidra til å fjerne slim og lindre hoste.


Sisselrot kan være bra for hoste. Sisselrot har slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å løsne slim og lindre hoste.



Peppermynte kan også være bra for hoste, da den har antiseptiske, slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å rense luftveiene og lindre hoste.


Hageiris kan ha en lindrende effekt på hoste, da den inneholder iridin, som er et stoff som virker slimløsende og betennelsesdempende.


Legestokkrose kan være bra for hoste, da den har lindrende og beroligende egenskaper, og kan bidra til å redusere irritasjon og sår hals som følge av hoste. En vanlig måte å bruke legestokkrose på, er å ta en spiseskje av roten og la det trekke i en halv liter kaldt vann i 3-4 timer, for deretter å siles. Etter frasilingen kan uttrekket varmes og eventuelt søtes med honning. Et mer konsentrert uttrekk kan benyttes til fremstilling av hostesaft.


Anis kan være bra for hoste, da den har antiseptiske, slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å fjerne slim og lindre hoste.

Disse urtene kan konsumeres i form av te, tinktur, kapsler, sirup, drops, eller spray.


Urtemedisin kan være nyttig for å behandle hoste, men kan også ha bivirkninger eller interaksjoner med andre medisiner.


Derfor bør du alltid rådføre deg med legen din før du bruker urter mot hoste, spesielt hvis du er gravid, ammer, har allergier eller bruker andre medisiner.


Hvis du har alvorlige eller langvarige symptomer, bør du kontakte lege for å utelukke andre årsaker til hoste.


Forkjølelse er en plagsom sykdom som kan påvirke humøret og energinivået vårt. Selv om det ikke finnes noen kur mot forkjølelse, kan vi bruke naturmedisin for å lindre symptomene og forkorte varigheten.


Naturmedisin er enkelt, billig og naturlig, og kan ha mange fordeler for helsen vår. Prøv noen av disse tipsene neste gang du føler deg forkjølet, og se om de fungerer for deg. Husk å drikke nok vann, hvile godt og holde deg varm.

God bedring!

Noen bilder fra julemarkedet i Klæbu

WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.53
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.53 (1)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.54 (3)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.54 (2)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.55
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.53 (2)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.54
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.54 (1)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.56 (2)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.55 (1)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.56 (1)
WhatsApp Image 2023-12-02 at 12.04.55 (2)

For et koselig julemarked!


Jeg har fått snakke med så utrolig mange fantastiske mennesker og kanskje til og med sikret meg en lokal kilde til helt lokalprodusert bivoks for alle salvene mine... helt fantastisk! (jeg bruker allerede kun norsk bivoks, men det er jo så utrolig fint å vite eksakt hvilken gård det kommer fra! Og ekstra fint å nesten få det fra en nabo, hu bor ikke langt fra meg)



Julemarkedet her er absolutt å anbefale, spesielt hvis du mangler strikketøy til deg selv eller ungene dine.


Det er veldig mange damer med svært fine strikkegensere, varme ullsokker, og andre flotte ting som passer utmerket i gave eller egen bruk. Jeg lot meg sjøl friste siden jeg trengte noen sokker og beinvarmere. Mange av disse damene strikker med ull fra egen sau og geit.


Alt er veldig lokalprodusert, økologisk, høy kvalitet, og utrolig fint. Den høyeste kvaliteten av hjemmelagde ting får du fra disse folkene!



Jeg er svært fornøyd og stolt over å få være med på dette! Jeg håper at mest mulig folk kommer med i morgen, siden det er siste dag og siste sjanse.


God helg!

Glad høst!

Høsten har alltid føltes som den viktigste tiden på året for meg.


Dette er tiden da mange festivaler feires, som allhelgen, samhein, halloween, høstdagjevning, og mye annet. Min egen bursdag er også på denne tiden.


Tradisjonelt har den "siste" dagen av høsten (da vi steller klokkene) setts på som en dag da det går an å "gå mellom verdene" - altså å komme inn i verdenen til elvene og trollene, eller å reise i tid og rom, som i teveserien og bokserien "Outlander". Dette er tiden da været forandres, og feltene dekkes i mystisk tåke. Dette er tiden da en kanskje kan begynne å se noe i de gamle folketradisjonene og mytene.


Dette er også en tid av svært mye hardt arbeid, og svært store belønninger, for oss som arbeider nærme jorda og naturen. Dette er den største grunnen til at jeg er så glad i høsten. Selv på den bittelille skalaen som jeg er nå, med min lille hage i utkanten av Trondheim, så er det svært mye som skal høstes inn og taes vare på. Dette er bokstavelig talt årstiden da du får smake frukten av ditt arbeid.



Hvis du vil godtgjøre "de små" som bor rundt huset ditt, og som kanskje vil beskytte deg fra uhell under vinteren, så er en god idé å sette ut grøt på denne tiden av året. Gammel folktro tilsier at dette skal være god, enkel grøt av byggryn eller havre, uten noe spesielt (ikke fløte, sylt eller sukker) siden nissene og småfolket ville bli alt for bortskjemte og ikke gjøre noe ordentlig dersom de fikk for fin mat. På juleaften vil de derimot gjerne bli litt bortskjemte, men bare denne ene dagen av året. Dersom en ikke har råd til fløte i grøten, så er det greit, så lenge det finnes grøt til juleaften. Nissene er ganske snille med dem som egentlig ikke har råd, men som fortsatt forer dem. Konstant bortskjemte nisser derimot, blir ofte slemme og uregerlige.



Uansett hvordan du feirer denne tiden av året (og jeg håper virkelig at vi snart blir kvitt dette tullet med å endre på klokka!) så ønsker jeg deg en skikkelig god høst og en fin dag videre.



Har du lyst på flere oppdateringer oftere? Følg meg gjerne på facebook og instagram!

Boka er ute!

Nå er boka endelig klar til å sendes ut! Dette å gi ut en bok har vært en lang prosess, og jeg håper mine lesere vil være fornøyde med resultatet. Det er mange som har ventet lenge på dette! Derfor vil jeg gjerne takke dere alle sammen for tålmodigheten.


Dere som har forhåndsbestilt boka har allerede fått informasjon om betaling og levering, og noen av dere vil allerede få boka i posten om noen få dager. Jeg er utrolig spent på å få høre hva dere synes!


For dere som ikke har fått bestilt boka enda, så er den nå tilgjengelig her i butikken min, og ganske snart i din nermeste bokhandel. 


God lesing, allesammen!

Nå har jeg eget handlenett

Handlenett for gjenbruk blir stadig mer og mer populære, spesielt etter prishevingene på plastikkposer i matbutikkene. Handlenett er stødigere og mer holdbare, og kan ofte brukes gang på gang i flere år. Rett og slett en god investering!


Jeg har tatt anledningen til å lage eget handlenett i økologisk bomull, jeg har selvsagt kunnskapen til å lage disse sjøl (da jeg gikk i kunstskole lagde jeg mye ting med screenprinting) men eier ikke trykkpresse akkurat nå så jeg tok rett og slett og bestilte disse fra et trykkeri. Jeg synes de ble kjempefine!


Det er fint å kunne være en av de som tilbyr miljønett nå om dagen!

Jeg skal på julemarked!

Da har jeg fått bekreftet bordnummer på Bygdas Julemarked i Klæbu, og gleder meg veldig!


Jeg vil delta som utstiller og selge et utvalg av produktene mine, som ulike kremer, salver, såper og oljer, og selvfølgelig også boka.


Hvis du har lyst å møte meg personlig og kanskje prøve ut produktene mine uten å måtte kjøpe de, så er dette et utmerket tilfelle!


Jeg vil også lage nye produkter spesifikt for anledningen, jeg har blandt annet planer om ryllikdrops og peppermyntegodteri. Jeg vil også tilby gaveinpakking.


Den 2e og 3e desember holdes Bygdas Julemarked i Klæbu kulturhus.


Dette skal bli skikkelig gøy!

Surkål på finsk måte

Kanskje denne måten ikke er unik for Finland, men jeg synes hvert fall at for eksempel norsk, tysk og polsk surkål smaker annerledes enn denne og dessuten ofte serveres varm, hvilket jeg ikke er et særlig stort "fan" av. 


Denne finske surkålen føles mildere og friskere, den er mer som en crispy, lett syrlig kålsalat og helt annerledes enn den myke, slappe surkålen som selges på matbutikkene her og som oftes serveres kokt og gjerne har en mye sterkere smak (i min mening). 


I denne surkålen kan en også tilsette krydder, som for eksempel kummin eller fennikel, men jeg foretrekker faktisk å kun bruke salt.


Viktig å huske på! Bruk salt UTEN JOD i denne oppskriften, ellers kan de naturlige melksyrebakteriene bli forstyrret og prosessen kanskje ikke vil virke i det hele tatt. Naturlig havssalt, himalayasalt eller koshersalt er typer salt som ofte kommer opp i denne typen oppskrift og generellt sett i fermentering. Disse saltene har alle tilfelles at de er jodfrie, og at de passer i mat, men helt vanlig jodfri bordsalt fungerer akkurat like bra og er billigere.


Jeg bruker den tradisjonelle metoden fra Marthaföreningen i Finland, og utstyr fra norske Sana Bona. Det går også veldig fint å bruke andre utstyr, du kan for eksempel bruke en vanlig treslev, og du kan rive kålen på rivejern eller med ostehyvel, og oppbevare den i et helt vanlig norgesglass eller en annen type krukke. Jeg bare syntes at dette var veldig enkelt for meg og jeg liker hvordan keramikken ser ut og at den har et vannlås i toppen. Jeg har også planer om å fermentere flere andre ting i fremtiden, så da er det veldig fint for meg å ha ordentlig utstyr å bruke.

Ingredienser

2 kg  hvitkål  (ca to kålhoder)

40 g  salt - uten jod ! 



Hvis du vil:

to eller tre gulrøtter

litt kummin eller fennikel (hele frø)

einebær, laurbærblad

Utstyr

rivejern, mandolin eller ostehøvel, eller bare en god kjøkkenkniv og stor tålmodighet


en krukke i glass eller keramikk, skikkelig vasket og gjerne sterilisert feks i ovn eller med hett vann, krukken må gjerne ha et tettslutende lokk (som norgesglass eller syltetøyglass) eller vannlås

Sånn gjør du

Riv hvitkålen fint, for eksempel med mandolin, ostehøvel eller kniv. Spar stilken og et par store blader til senere, de trengs for å holde kålen under væskenivå.



Bearbeid den strimlede kålen og saltet med hendene til kålen blir myk og endres fra hvit til nesten gjennomsiktig. Tilsett krydderne nå, dersom du har lyst på krydder. Jeg foretrekker ukrydret surkål. 



Bruk hendene eller en tresleiv til å presse kålen ned i glasset. Pakk med kraft! La kålen få plass til å utvide seg – et par centimeter mellom kålen og lokket.


Ta hele kålbladet som du har lagret og trykk ned på toppen slik at det holder kålen nede under væskenivået.


Legg stilken som en vekt mellom lokket og væskeoverflaten (kålblad).



La stå i:

2 dager ved 20–25 grader, tilsett væske (2 % saltvann) slik at kålen hele tiden er dekket med væske.


Ytterligere 2 uker ved 15–20 grader.


En eller flere måneder i 0–5 grader (kjøleskap), i løpet av denne tiden modnes kålen.

Jeg bruker en trestamp for å dytte alt skikkelig nedi krukken, du kan fint bruke en vanlig treslev og et vanlig glass med lokk. Pakk kålen skikkelig ned sånn at den ikke er i kontakt med luften, for å unngå å danne mugg eller uønskede bakterier. Saltvannet dreper uønskede mikrobiotika og lar de naturlige melkesyrebakteriene i kålen gro uforstyrret. Husk at saltet ditt ikke må inneholde jod! 

Jeg brukte en stilkfjerner for å få vekk stilken før jeg kuttet kålhodene i fire deler for å lettere kunne rive kålen på rivejernet / mandolinen min.

Strimle kålen fint og kna den skikkelig, gi den en ordenlig massasje til det samles masse væske i bunnen av skålen. Behold væsken, den inneholder naturlige melkesyrebakterier som trengs i syrningsprosessen.

Jeg heller alt sammen oppi min fermenteringskrukke og fyller på med ekstra saltvann siden det ikke er kommet ut nok væske ur kålen for å dekke den over skikkelig (jeg vil ha en god mengde væske over kålen, gjerne noen centimeter).

Med denne type fermenteringskrukke følger det tyngdesteiner som hjelper til å holde kålen under vannets overflate.

Sjekk kålen din fra tid til annen for å se at den fortsatt ligger under vann, eller om du eventuelt må fylle på. Det kan også være lurt å lette på lokket (hvis du bruker tettsluttende norgesglass for eksempel) for å slippe ut gassene. Hvis du fyller på vann, husk å blande en liten mengde jodfri salt i vannet! Du må ikke vanne ut saltløsningen din.


Lykke til!

Min krukke har også en vannlås som lar gassene fra fermenteringen slippe ut, uten å slippe inn luft (og potensielle muggsporer og lignende). Jeg fyller "grøften" runt åpningen med vann, og legger på lokket.

Jeg har skrevet en bok!

Ord kan ikke uttrykke gleden jeg følte da jeg åpnet postkassen min og prøveeksemplaret av min bok lå der, klar til korrekturlesing.


Dette har jeg ventet på helt siden mai, da jeg sendte inn manuset mitt til forlaget.


Jeg er utrolig spent på at boken min, Den Opprinnelige Medisinen, snart skal komme ut i butikker og bokhandler!

Boken min handler om naturmedisin og naturterapi, temaer som jeg personlig finner svært interessante. Jeg prøver å skrive på en lettforståelig og gjerne litt underholdende måte, for å åpne opp emnet til flere personer og ikke bare faginteresserte.


Boken handler mye om hva som kan skje inni oss når vi er ute og nyter naturen, og enkle tips på hva en sjøl kan gjøre for å ta vare på sin kropp og sin velvære. Jeg skriver også en del om urtemedisin, spesielt i relasjon til mat, og litt om hvordan urtemedisinen ser ut i ulike kulturer. Jeg har jo reist en del, og plukket opp mye interessant på veien.


Jeg håper på å snart ha boken min til salgs her på mitt nettsted, i min egen butikk, og at den fort kommer ut i alle de store bokhandlene.


Hvis du er veldig interessert, så kan du forhåndsbestille et eksemplar av boken min! Ta kontakt på post@katrinasurtehage.no eller bruk knappen nedenfor for å reservere.


God lesing! 

IMG_1787
IMG_1790
IMG_1792
IMG_1796
IMG_1798

Tapio hår- og skjeggpleie

Nytt produkt i butikken!


Min samboer gikk tom for skjeggbalsam / bartevoks her om dagen og da kom jeg på; hvorfor i all verden skal han kjøpe sånt når jeg kan lage det?


Jeg kikket rundt på hva "de andre" gjorde, og så at jeg faktisk allerede hadde de fleste ingrediensene til skjeggolje hjemme. Jeg så også at det var mange som "jukset" og blandet i billigere oljer, som solsikkeolje og lignende, sammen med de dyrere og mer virksomme oljene som for eksempel jojobaolje og arganolje. 


Så da tenkte jeg selvfølgelig, at dette her kan jeg gjøre bedre. 


Så nå lanserer jeg mitt eget merke for skjeggpleie! Siden etternavnet mitt, Tapio, er et mannenavn, tenkte jeg at jeg like godt kunne bruke navnet Tapio til skjeggproduktene mine. Dette er dessuten navnet på den finske skogguden, som også er kjent for å ha et helt enormt skjegg som dekker nesten hele kroppen hans. Så det passet jo bra!


Det finnes enda mer info om dette og mer på siden Tapio hår- og skjeggpleie.

Olivenolje med middelhavsurter: en smak av Italia

Etter å ha vært sluttsolgt en god stund er den tilbake i nettbutikken min: olivenolje med middelhavsurter.


Dette er et av mine favorittprodukter og har vært svært populært helt siden starten. Denne oljen har jeg laget av ekstra virgin olivenolje, som er blandet med rosmarin, timian, oregano, hvitløk og basilikum fra min hage. Disse urtene gir oljen en fantastisk aroma og smak, som minner meg om sol og sommer i Italia.




Det er dessuten mange grunner til at oljen faktisk også er veldig sunn! Her er noen av dem:


  • Olivenolje er rik på enumettet fett, som er bra for hjertet og kan senke kolesterolnivået.

  • Olivenolje inneholder også antioksidanter, som vitamin E og polyfenoler, som kan beskytte cellene mot skader og betennelser.

  • Middelhavsurter som rosmarin, timian, oregano og basilikum har også helsemessige fordeler. De kan forbedre fordøyelsen, styrke immunforsvaret, bekjempe bakterier og sopp, og gi smak og aroma til maten.

  • Olivenolje med middelhavsurter kan brukes i mange oppskrifter, som salater, pasta, pizza, brød, marinader og sauser. Det kan gjøre maten mer fristende og variert, noe som kan bidra til et balansert kosthold.

  • Olivenolje med middelhavsurter er en del av middelhavsdietten, som er ansett som en av de sunneste i verden. Denne dietten er forbundet med lavere risiko for type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft og demens.




Jeg har en spesiell tilknytning til denne oljen, fordi den er inspirert av min italiensk-argentinske samboer, som elsker å bruke den i matlagingen sin. Han har lært meg mange deilige oppskrifter med olivenolje, som jeg vil dele med dere i dette innlegget.


Oljen er perfekt til å marinere kjøtt, fisk og grønnsaker før du griller dem. Du kan også bruke den til å lage salatdressinger, pastasauser, pesto, focaccia og bruschetta. Oljen gir rettene dine en ekstra dimensjon av smak og duft, som gjør dem mer fristende og appetittvekkende.



Her er noen av mine favorittoppskrifter:


  • Grillet kylling med rosmarin og sitron: Gni kyllinglår eller -bryst med salt, pepper, olivenolje med middelhavsurter og sitronsaft. La dem marinere i minst en time i kjøleskapet. Grill dem på høy varme til de er gjennomstekt og sprø på utsiden. Server med salat, poteter eller ris.



  • Pasta med tomatsaus og basilikum: Kok pasta etter anvisning på pakken. Lag en enkel tomatsaus ved å steke finhakket løk og hvitløk i olivenolje med middelhavsurter. Tilsett hermetiske tomater, salt, pepper, sukker og basilikumblader. La sausen småkoke til den tykner. Bland pastaen med sausen og dryss over revet parmesanost.


  • Pesto med pinjekjerner og parmesan: Ha pinjekjerner, parmesanost, hvitløk, salt og pepper i en blender eller food processor. Kjør til en grov masse. Tilsett olivenolje med middelhavsurter litt etter litt mens du kjører maskinen, til du får en glatt og kremet pesto. Bruk pestoen til å smøre på brødskiver, røre inn i pasta eller risotto, eller som dip til grønnsaker.


  • Bruschetta med tomat og mozzarella: Skjær noen skiver av et godt brød (helst surdeigsbrød eller ciabatta). Rist dem i ovnen eller på en brødrister til de er sprø. Gni dem med et hvitløksfedd og drypp over litt olivenolje med middelhavsurter. Topp dem med skiver av tomat og mozzarellaost. Pynt med basilikumblader og litt salt og pepper.

Fikk du lyst å prøve?

Rognebærgelé!

Nå er det endelig høst! Jeg har plukket massevis av rognebær rundt om i Sjetnemarka, og lot dem så ligge i fryseren en stund før jeg lagde en deilig rognebærgelé av dem.



Rognen er et vakkert tre som får mengder av røde bær, som er godt kjente for å smake både surt og bittert. Men etter en frostnatt eller to, eller noen dager i fryseren, blir bæren mye søtere og mister mye av bitterheten. 



Rognebærgelé er en utmerket julegave, siden den passer så godt både med spekemat, julemat, gryteretter og annet som en gjerne spiser om vinteren. Dessuten får geléen en nydelig rødfarge, akkurat som de modne bæren, hvilket jo passer med juletemaet.



Rognebærgele er et veldig godt tilbehør til kjøtt- og viltretter, spesielt elg og hjort. Det er også sunt å spise rognebær, fordi de inneholder mye vitamin C og antioksidanter. Men det er ikke anbefalt å spise dem rå, da kan du få problemer med magen. Lag heller en god gelé!



Jeg fulgte følgende tradisjonelle oppskrift, hvor en bruker epler og sukker for å hjelpe geléen å bli stivere istedetfor å bruke tilsatstoffer.

Rognebærgelé med epler

Skyll 1 kg rognebær og 1 kg epler og ha dem i en kjele sammen med 1 liter vann.


Kok opp og la det koke til bærene er møre, ca. 30 minutter.


Sil av saften gjennom et rent kjøkkenhåndkle og mål opp hvor mye du har.

Du bør få ca. 1,5 liter saft.


Ha saften tilbake i kjelen og tilsett 1 kg sukker.


Kok opp og la det koke til geleen stivner når du drypper litt på en kald tallerken, ca. 15 minutter.


Skum av geleen og hell den på rene, varme glass med tette lokk.


Oppbevar geleen mørkt og kjølig.



Denne oppskriften bruker ikke gelatin eller agarpulver, men får geleen til å stivne ved å koke den lenge nok til at pektinet i bærene og eplene binder seg med sukkeret.


Pektin er et naturlig stoff som finnes i mange frukter og bær, og som hjelper til med å danne gelé.


Hvis geléen din ikke blir stiv, må du sikkert ha oppi mer sukker og koke den litt lenger. Du kan selvfølgelig også tilsette fruktpektin fra butikken, hvis du vil. Hvis du vil ha en fin og klar farge på geléen er det også viktig å skumme av den nøye.


Du kan også ha oppi sitronsaft eller andre smaksetninger, eller krydder som for eksempel en hel kanelstang, kryddernellik, eller litt muskattnøtt hvis du ønsker en mer krydrete smak. Da er det lurt å bruke hele krydder og ikke krydderpulver, i hvert fall hvis du ønsker en gelé med en klar og fin farge. Krydderpulver kan se litt grumsete ut i geléen, og kan være vanskelig å sile bort, mens en hel kanelstang er enkel å fiske ut av "suppen" før det stivner.


Håper du liker oppskriften!

Hagen min blomstrer fortsatt, selv om det allerede er blitt september.

Rognebæren og eplene koker.

Usikker på hvis du liker rognebærgelé? Aldri prøvd?

Eller sitter bæren for høyt opp i treet?


Prøv min gelé da! En trenger jo ikke å lage alt selv.

Hvordan å tørke urter

Urter er en fantastisk måte å tilføre smak, farge og næring til maten din. Men hva gjør du hvis du har for mange urter i hagen eller i kjøleskapet, og du ikke vil kaste dem bort? Du kan tørke dem!


Tørking av urter er en enkel og effektiv måte å konservere dem på, slik at du kan bruke dem senere i matlaging, te, oljer, eddiker, salter og andre produkter. Tørkede urter har også noen fordeler fremfor ferske urter, som at de varer lenger, tar mindre plass og har en mer konsentrert smak.


Det finnes mange måter å tørke urter på, men i denne bloggposten skal vi fokusere på hvordan du kan tørke urter naturlig hjemme, uten å bruke en dehydrator eller en ovn. Du trenger bare litt tid og et tørt, varmt (eller romtemperert) sted.




Slik velger du urter til tørking



Du kan tørke nesten alle slags urter, men noen egner seg bedre enn andre. Generelt sett er det lettere å tørke urter med harde blader, som rosmarin, timian, salvie og oregano, enn urter med myke blader, som basilikum, persille og koriander. Det er fordi de harde bladene inneholder mindre vann og mer eteriske oljer, som gir smak og aroma.


Hvis du dyrker dine egne økologiske urter, trenger du ikke å vaske dem før du tørker dem, spesielt hvis du vil bevare de eteriske oljene. Bare rist dem godt i tilfelle det er noen insekter som sitter fast, og hvis de virkelig er skitne, kan du skylle dem forsiktig. Hvis du bruker ferske urter fra butikken, må du vaske dem nøye og tørke dem helt; først spinne dem tørr i en salatslynge, og deretter klappe av eventuell gjenværende fuktighet med et kjøkkenhåndkle.


Høst urtene dine midt på morgenen, når duggen har tørket, men før solen har brent av de eteriske oljene i urtene. Klipp av urtestilkene fra planten, og la minst ⅓ av planten være intakt, slik at den kan vokse igjen. Klipp rett over det siste bladnodet du vil beholde.



Slik lufttørker du urter



Lufttørking av urter er en av de enkleste måtene å tørke urter hjemme på. Det kan ta litt tid, men du ender opp med en renere og mer autentisk smak enn med andre metoder.


Du kan enten lufttørke urter i bunter, som vil ta lenger tid, eller spre dem ut over rister, som vil ta opp mer plass, men som til slutt vil tørke urtene raskere, og med mindre sjanse for at de råtner eller mugner før de er helt tørre.



Lufttørking av urter på rister eller fat



Spre individuelle blader eller kvister av urter på en rist eller et stekebrett kledd med osteklut. Hvis du skal tørke urter med denne metoden ofte, kan du lage en tørkeskjerm av netting, som myggnetting, montert på en tre ramme.


Plasser den på et varmt eller hvertfall romtemperert sted uten direkte sollys. Snu bladene regelmessig, omtrent hver 12. time eller så. Denne metoden bør tørke urtene på 2-3 dager. Urtene er tørre når de har teksturen av cornflakes og smuldrer når de presses.


Det går også an å legge blomstene eller urtene på et trefat dekket med husholdningspapir i et tørt rom og vente noen uker.




Lufttørking av urter i bunter


Bind små bunter av urter sammen med hyssing eller strips (som er lettere å stramme når buntene krymper).


Heng buntene opp ned på et tørt, mørkt og godt ventilert sted, som et skap, et loft eller en kjeller. Pass på at buntene ikke berører hverandre eller veggen, for å unngå mugg. Denne metoden kan ta opptil to eller tre uker, avhengig av fuktigheten i luften. Urtene er tørre når de knaser når du bøyer dem.



Tørking i maskin


Det går også an å kjøpe tørkemaskin som kan tørke både urter, frukt, og alt mulig annet. Da trenger du bare å følge instruksene fra leverandøren din. Stort sett gjelder det å legge tingene jevnt ut på ristet, slå på maskinen, og vent til det er ferdig. Enkelt og greit!



Slik oppbevarer du tørkede urter



Når urtene er helt tørre, kan du enten oppbevare dem hele eller knuse dem til mindre biter. Hvis du vil knuse dem, kan du bruke fingrene, en morter og pistill, eller en krydderkvern. Det er best å knuse urtene rett før du bruker dem, for å bevare mest mulig smak og aroma.


Oppbevar de tørkede urtene i lufttette beholdere, som glasskrukker, plastposer eller metallbokser. Merk beholderne med navnet på urten og datoen for tørking. Oppbevar beholderne på et kjølig, tørt og mørkt sted, unna varme og lys. Tørkede urter kan holde seg i opptil et år, men de vil miste noe av smaken over tid. Bruk dem innen seks måneder for best resultat.



Slik bruker du tørkede urter



Du kan bruke tørkede urter på mange måter i matlagingen din. Her er noen ideer:


  • Lag din egen krydderblanding ved å kombinere forskjellige tørkede urter, som oregano, basilikum, timian og rosmarin, med salt, pepper og andre krydder.

  • Tilsett en klype tørkede urter til supper, sauser, gryteretter, marinader, dressinger og salater for å gi dem mer smak.

  • Lag din egen urtete ved å blande tørkede urter med kokende vann. Du kan bruke enkle urter som mynte, kamille eller sitronmelisse, eller lage dine egne blandinger med lavendel, rosenblader, ingefær og andre ingredienser.

  • Lag din egen urteolje eller eddik ved å fylle en glassflaske med tørkede urter og hell over olivenolje eller hvitvinseddik. La blandingen trekke i minst to uker på et mørkt sted før du siler ut urtene og bruker oljen eller eddiken i matlagingen din.

  • Lag din egen urtesalt ved å blande grovt havsalt med tørkede urter i en blender eller en krydderkvern. Bruk saltet til å krydre kjøtt, fisk, grønnsaker eller popcorn.

Utsolgt for ringblomstsalve i butikken, andre oppdateringer

Nå har jeg gått tom både for ringblomstsalve og olivenolje med urter og hvitløk!

Men det mer på gang snart, selv om det vil være tomt i butikken en liten stund.


Det er også flere andre ting på gang "bak kulissene", selv om oppdateringene mine her i bloggen

og nyhetsbrevet kanskje er ganske sjeldne.


Dette siden jeg også jobber 80%, er teknisk sett fulltidsstudent, og dessuten skriver en bok om naturmedisin.

Urtehagen og bloggen min er tross alt fortsatt bare en hobby av mange!


Men siden jeg nå fant et ledig øyeblikk til å skrive litt i bloggen,

kan jeg lage en liten liste på planene mine for den nermeste fremtiden:



  • Jeg skal lage et eget "merke" for naturlige produkter for skjegg, som jeg vil kalle Tapio etter den finske skogguden (dette er også mitt etternavn, jeg er jo finsk for dere som ikke har fått med er dette enda). Navnet uttales nesten som "Tappi - å ".

    Se videoen (ca 2 sekunder) til høyre for å høre hvordan en uttaler "Tapio" ordentlig.

    Jeg lager skjeggproduktene under det mannlige navnet Tapio siden "Katrinas Urtehage" høres litt for jentete ut for at en mann skulle være interessert i å bruke dette. Dessuten er den finske mytologien en utrolig rik og fascinerende ting, jeg vil anbefale alle og enhver å gjøre seg mer kjent med Kalevala og de finske gudene (som i mye ligner på vikingenes mytologi). Den finske skogguden er dessuten kjent for å ha et meget langt og imponerende skjegg og avbildes ofte med elghorn på hodet, som er et veldig interessant bilde jeg har lyst å bruke.



  • Jeg skal lage rognbærgelé. I år er det mye rognbær, som er en glede siden det var så lite i forrige år. Jeg vil lage et innlegg med resept og bilder fra dette og så vil dere også kunne kjøpe små glass av rognbærgeleen min hvis dere har lyst å smake. 


  • Jeg skal lage sennep. Der jeg kommer fra (Åland i Finland) er sennep veldig viktig og en stor del av kulturen. Jeg vil skrive mer om dette senere, men akkurat nå begynner sennepen i min hage å modne tilstrekkelig at jeg skal kunne lage noe av den. Dette vil også komme for salg i butikken min.


  • Jeg skal lage urtesjampo. Jeg har samlet groblad og nesle som nå henger til tørk, og av dette blir det sjampo etter hvert.

  • Mer ringblomstsalve er i produksjon. Siden urtene må trekke ut i oljen en god stund, er det fortsatt en uke til før jeg har mer salve i butikken. Det samme gjelder den gode olivenoljen min, urtene og hvitløken ligger fortsatt og "godter seg" i norgesglasset.

  • Bokprosjektet fremskrider. Jeg er i kontakt med et forlag som skal gi ut min bok om urtemedisin og naturlige veier til helse.
  • Jeg skal lage såpefat i tre. Jeg holder på og eksperimenterer med ulike fremgangsmåter nå, men mer om dette senere.
  • Jeg skal lansere en "spaboks" med favorittene fra butikken min - en perfekt julegave til noen du er glad i.

  • Jeg skal lage surkål og skrive litt om fermentering.
  • Etter hvert kan det også bli noe av ryllik eller en form for teblanding til salgs i butikken min. 


Derfor håper jeg at dere tilgir dersom oppdateringene er litt sparsomme! Det er som sagt mye som skjer her hos meg.







Litt om Aloe Vera - en velkjent helbreder

Jeg har lenge hatt en stor Aloe Vera plante men en del av denne har brekket av naturlig, så derfor måtte jeg selvfølgelig bruke den til å lage salve i dag, for å unngå å måtte kaste vekk noe så verdifullt.


Jeg tror at planten min rett og slett har vokst så mye at et av bladene ble for tykt og tungt for å kunne holde seg oppe, som dere kan se på bildene under.


Aloe vera er en sukkulent plante som har blitt brukt til kosmetiske og medisinske formål i mange kulturer over hele verden. Den har et rykte som “udødelighetens plante” som stammer fra det gamle Egypt, der den ble avbildet i hieroglyfer og brukt av Kleopatra for å bevare sin skjønnhet.


Aloe vera har over 500 slektninger i liljefamilien, men den skiller seg ut fra de andre på grunn av sitt rike innhold av næringsstoffer og aktive stoffer i bladene. Hvert blad består av en tykk, geléaktig masse som inneholder opptil 99% vann, samt vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter. Denne gelen har mange helsemessige fordeler, spesielt for huden.

I bildene: før og etter jeg fjernet det skadde bladet.


Det er tydelig sorte / brune merker hvor planten har "blødd" aloe saft i området hvor bladet brekker grunnet sin tyngde.


Saften til aloe planten er akkurat som harpiks eller tresaft i sin funksjon, det er nemlig til for å tette igjen og helbrede skader på planten, så det vil langsomt koagulere utapå kutt og lignende, akkurat som blodet vårt. Er det ikke rart at mennesker og planter kan være så like ibland?


Hvordan kan jeg være så sikker på at planten ikke er syk, selv om et blad har falt av? Jo fordi at hun ellers ser svært frisk ut. Grønnfargen er dyp og jevn, det har kommet massevis av nye små skudd (som også gjør planten enda tyngre) og alle de andre bladene er stødige, stive, og tjukke. Sånn ser ikke en syk eller misfornøyd Aloe ut.

Etter at jeg hadde fjernet det skadde bladet kuttet jeg det i mindre biter, for å lettere kunne få ut gelen ur bladet.


Jeg ekstraherte gelen ved å skrelle alle bitene, skrapte ut innholdet, og lot dette ligge i et glass mens jeg forberedte resten av ingrediensene jeg tenkte å bruke til å lage salve.


Å skrelle Aloe vera er noe av det mest slimete og rare jeg noensinne har prøvd meg på... men jeg hadde svært myke hender etterpå! Å lage salve er en meget god måte å bevare plantens helbredende egenskaper, spesielt siden dette bladet var på vei å falle av uansett.

Gelen til Aloe vera er nesten helt gjennomsiktig, og det var meget fascinerende å se hvordan planten så ut inni. Jeg har aldri prøvd å lage noe av Aloe før, så dette var kjempegøy!


Nedenfor er en liten beskrivelse av hvordan jeg lagde salven.

Det føltes nesten som at Aloe Vera planten min hadde lyst å gi meg en del av seg sjøl i gave, som takk for at jeg har tatt vare på henne så bra. Fordi det må jeg jo ha gjort, siden hu har vokst så mye!


Det viktigste for en Aloe plante er en tørr og lys plassering i romtemperatur eller litt varmere. Ikke vann for mye (altså, for ofte), jeg har ikke vannet min Aloe Vera siden Juni, og da fikk hu massevis av vann sånn at kurven ble kjempetung. Det er bedre å gi rikelig med vann på en gang, og å så la henne tørke ut helt under en lang periode, omtrent som at du gir henne en artifisiell flom/tørke syklus akkurat som i tropiske klima hvor det gjerne er en monsoon periode og så ekstrem tørke i lang tid. Hvis du har gitt for mye vann eller vannet for ofte, vil Aloen din kunne få slappe, missfargede eller slimete blad som føles myke og ikke holder seg ordentlig oppreist.


Jeg vil vente til at kurven føles skikkelig lett, nesten vektløs, før jeg vanner henne igjen. Dette kan sikkert vente en måned til eller mer. Under vinteren er det også mange planter som trenger enda mindre vann enn vanlig, siden de får litt mindre lys. Det er ofte mye verre å vanne plantene for ofte enn for sjeldent! Under vinteren vil jeg ikke gi like rikelig med vann når jeg vanner, og heller ikke vanne like "ofte" hvis en gang annenhver måned kan kalles ofte. Det er faktisk mulig at hu ikke vil få noe vann i det hele tatt fra november til mars, det återstår å se.


Det er lurt å la planten stå i veldrenert sandholdig jord, gjerne med litt leca eller grus i bunnen. Mange hagesenter og plantebutikker selger spesifikk kaktusjord, som fungerer utmerket til Aloe Vera. Kaktusjorden inneholder en god blandning av ren sand og jord, ofte med litt perlitt eller små steiner blandet inn også. Vanlig blomsterjord ville være for "feit" (tung, tykk, leirete og næringsrik) og dermed holde på vannet for mye, og dermed risikere at Aloen din får råte, mugg, sykdommer, eller blir overgjødslet.


Ikke la planten stå for kallt eller for mørkt. Hvis du ikke har mye naturlig lys, kan en plantelampe være en god investering. Planten kan fint stå utendørs på sommeren, så lenge det ikke er veldig mye regnvær eller kulde i lange perioder. Husk på at planten opprinnelig kommer fra Afrika!

Aloe vera har en lang og fascinerende historie som strekker seg tilbake til de eldste sivilisasjonene. Den har blitt brukt i tradisjonell medisin i Mesopotamia, Egypt, Hellas, Kina, India og Afrika. Den har også blitt assosiert med myter, legender og folklore i ulike kulturer.


Aloe vera-gel har vist seg å ha antiinflammatoriske, antibakterielle og sårhelende egenskaper. Den kan lindre solbrenthet, akne, eksem, psoriasis og andre hudproblemer. Den kan også bidra til å redusere rynker, fukte huden og stimulere kollagenproduksjonen. Mange bruker aloe vera-gel som en naturlig fuktighetskrem, ansiktsmaske, aftersun eller barberkrem.


Men aloe vera er ikke bare bra for huden. Den kan også ha positive effekter på fordøyelsen, immunforsvaret, blodsukkeret og metabolismen. Noen drikker aloe vera-juice eller tar aloe vera-tilskudd for å fremme sin generelle helse og velvære. Aloe vera-juice inneholder polysakkaridet acemannan, som kan styrke immunforsvaret og bekjempe virus og bakterier. Aloe vera-tilskudd kan også ha en mild avførende effekt, noe som kan hjelpe mot forstoppelse.


NB! Personer med allergi for bjørkepollen kan få alvorlige kryssreaksjoner, så prøv deg frem med forsiktighet dersom du er allergiker.

Interessert i flere slike tips og oppskrifter? Da kanskje du skulle lese min bok, "Den opprinnelige medisinen".

Aloe Vera salve med avokadoolje og bivoks

Omtrent sånn her lagde jeg salven: 


Jeg tok et stykke av aloe vera planten min, og skrelte av det ytterste laget av bladet for å få tilgang til gelen inni. Jeg skrapte ut gelen, og la den i et glass. Det står helt fritt hvor mye Aloe du har lyst å bruke, jeg brukte kanskje ca 200 gram (men siden jeg ikke veide aloen er det vanskelig å vite eksakt, det var ikke det første jeg kom å tenke på når jeg stod der med Aloe-klissete hender...).  Det var nå hvertfall et stort blad som hadde løsnet fra planten, som jeg beskrev tidligere. Det finnes også tørket aloe å kjøpe i noen butikker, da må en sikkert også justere mengden og prøve seg frem.


Jeg veide opp bivoks, kakaosmør, sheasmør, olivenolje, kokosolje, avokadoolje og mandelolje i smeltekaret mitt. Jeg bruker et smeltekar med doble kammers, hvor det ytre kammerset er fylt med vann. Dette sikrer at hele blandningen min holder jevn temperatur lenge, sånn at det er lettere å unngå at ting koker eller kjøles av for fort. Det går også fint å bruke et vannbad.


Jeg brukte ca. 50 gram bivoks, 50 gram kakaosmør, 30 gram sheasmør, 100 ml olivenolje, 50 ml kokosolje, 50 ml avokadoolje og 50 ml mandelolje. Du kan justere mengdene etter eget ønske, men pass på at du har nok bivoks til å gi salven en fasthet. Å lage salve er veldig mye som matlaging, i at du selv kan justere og substituere akkurat som det passer deg selv. En kan feks bytte ut sheasmør mot mangosmør, eller sløyfe det helt, dersom en har lyst. Det går også an å bytte ut bivoksen med karnaubavoks, dersom en vil at salven skal bli helt vegansk.


Sett bollen med fett og oljer over et vannbad på lav varme, eller bruk et smeltekar, og la det smelte sammen under omrøring. Du må passe på at det ikke koker eller blir for varmt.


Når alt er smeltet sammen, tar du bollen av varmen og lar den avkjøles litt. 


Tilsett Aloe Vera gelen gradvis til blandingen, mens du rør eller visper med en håndmikser for å få en jevn konsistens. Det går også an å bruke stavmikser, dette er spesielt lurt hvis Aloe gelen er litt klumpete og vanskelig å blande ut jevnt i salven.


Hell salven i rene glass, krukker eller bokser med lokk, og la den stivne helt før du lukker dem.

Oppbevar salven på et kjølig og mørkt sted.


Du kan bruke salven som en fuktighetskrem, ansiktsmaske, aftersun eller til å behandle mindre sår eller irritasjoner. Aloe vera er svært populært i land som Thailand, Australia, og lignende plasser hvor det er vanlig å solbade litt mer enn hva som er bra for deg, og mange selger ulike preparat med Aloe til turistene der spesifikt for å behandle solskader og solbrenthet. Jeg har sjøl prøvd dette, og det føltes svært effektivt og mildrende på svidd og sensitiv hud. Aloe Vera føles på en måte veldig kjølende og beroligende, spesielt på solskadet hud. Det er også vanlig for Thai massasje steder å tilby kjølende massasje med Aloe Vera gel, som er deilig på en altfor varm dag i det tropiske klimaet.

Mer om ingrediensene


For å lage salven brukte jeg følgende ingredienser:



Bivoks: Dette er et naturlig stoff som produseres av honningbier.


Det har en fast konsistens ved romtemperatur, men smelter når det varmes opp. Bivoks brukes som en base for salver, da den bidrar til å binde de andre ingrediensene sammen og lage en kremet tekstur. Bivoks har også noen fordeler for huden, som å danne en beskyttende barriere mot ytre påvirkninger, fukte huden og ha antibakterielle egenskaper.



Kakaosmør: Dette er et fett som utvinnes fra kakaobønner.


Det har en deilig sjokoladelukt og smak, og er også fast ved romtemperatur, men smelter ved kontakt med huden. Kakaosmør er rikt på antioksidanter, som bekjemper frie radikaler og forhindrer aldring av huden. Det er også nærende, fuktighetsgivende og betennelsesdempende.



Sheasmør: Dette er et fett som utvinnes fra nøttene til sheatreet, som vokser i Afrika.


Det har en myk og smøraktig konsistens, og er lett å smøre på huden. Sheasmør inneholder hudbarriere-regenererende fettstoffer og E-vitamin, som har antialdringsegenskaper. Det mildner kløe ved tørr hud, og beskytter huden mot kulde.



Olivenolje: Dette er en vegetabilsk olje som presses fra oliven.


Det er en flytende olje ved romtemperatur, og har en gylden farge og en fruktig aroma. Olivenolje er rik på E-vitamin og har et stort spekter av antioksidanter. Den reduserer oksidativt stress i kroppen og er betennelsesdempende.

Kokosolje: Dette er en vegetabilsk olje som utvinnes fra kokosnøtter.


Det er fast ved romtemperatur, men blir flytende når det varmes opp eller kommer i kontakt med huden. Kokosolje ligner funksjonen til hudtalget og virker mot bakterier, virus og sopp. Den er også fin til å beskytte huden mot kulde.



Avokadoolje: Dette er en vegetabilsk olje som presses fra avokadoer.


Det er en flytende olje ved romtemperatur, og har en grønnlig farge og en mild nøtteaktig smak. Avokadoolje er rik på enumettede fettsyrer, vitamin A, D og E, lecitin og kalium. Den er nærende, fuktighetsgivende og regenererende for huden.



Mandelolje: Dette er en vegetabilsk olje som presses fra søte mandler.


Det er en flytende olje ved romtemperatur, og har en lys gul farge og en søtlig duft. Mandelolje er rik på enumettede fettsyrer, vitamin E, B-vitaminer, sink og magnesium. Den er mykgjørende, beroligende og rensende for huden.



Lime essens: Dette er en eterisk olje som utvinnes fra skallet av limefrukter.


Det er en flytende olje ved romtemperatur, og har en klar farge og en frisk sitrusduft. Lime essens har antiseptiske, antibakterielle, antivirale og soppdrepende egenskaper. Den kan også stimulere blodsirkulasjonen, lindre kløe og irritasjon, samt gi en oppfriskende følelse.



Aloe vera gel: Dette er en geléaktig masse som finnes i bladene av aloe vera planten. Det er en klar og tyktflytende gel, som har en nøytral lukt og smak.


Aloe vera gel har mange helsemessige fordeler, spesielt for huden. Den har antiinflammatoriske, antibakterielle og sårhelende egenskaper. Den kan lindre solbrenthet, akne, eksem, psoriasis og andre hudproblemer. Den kan også bidra til å redusere rynker, fukte huden og stimulere kollagenproduksjonen.



Gidder du ikke å lage salven sjøl? Eller mangler du utstyr? Ikke fortvil! Du kan kjøpe salven min istedet.

Nå har jeg salg!

Nå er det sensommersalg i  butikken min og det er opp til 50% rabatt på alt av lavendelprodukter.


Lavendel er jo en utrolig velduftende og fantastisk urt, som dessuten er beroligende og stimulerende for både kropp og sinn. De antiseptiske egenskapene til lavendel gjør at den egner seg utmerket både til salve og såpe.


Jeg vil absolutt anbefale alle og enhver å prøve de nydelige lavendelsåpene mine!



Gå til butikken >>

Ringblomsten - en allsidig urt 


Gode nyheter!



Nå har ringblomstene mine sprunget ut ordentlig, så nå har jeg fått plukket flere av de og lagt dem til tørk. Da blir det gode salver til neste år også!



Ringblomsten er en av våre eldste og mest allsidige medisinplanter, med lange tradisjoner i mange kulturer. Den har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper som gjør den til et godt valg for behandling av ulike hudproblemer. Den er også sopphemmende og astringerende.


Siden ringblomsten både er antiseptisk og sårhelende, er den et fint førstehjelpsmiddel både ved sår og skader, og ved mindre plager som sprukne lepper og skrubbsår. Man kan bruke urten i form av uttrekk, salve eller tinktur, eller ganske enkelt ved å legge knuste blomster på de aktuelle områdene.


Ringblomsten har lenge vært kjent for sine fantastiske egenskaper på huden. Den kan blandt annet brukes til å lindre tørrhet, irritasjon og kløe, og noen bruker den også til behandling og forebygging av både fotsopp, eksem, og hudsykdommer. Den er også populær å smøre på brystvortene for å helbrede ammesår.


Ringblomstsalven min har jeg lagd på tradisjonell måte av tørkede blomster som har fått trekke ut i olivenolje i flere uker, før jeg så blander urteoljen med bivoks, kokosolje, og sheasmør for å lage en myk og allsidig salve. 



Denne salven og mye mer finner du i butikken min >>

IMG_1396
IMG_1320
IMG_1340
IMG_1331
IMG_1317
IMG_1397
IMG_1398
IMG_1325
IMG_1387
IMG_1370
IMG_1374
IMG_1360
IMG_1399
IMG_1323
IMG_1314
IMG_1307
IMG_1334
IMG_1316
IMG_1389
IMG_1322
IMG_1376
IMG_1306
IMG_1337
IMG_1313
IMG_1311
IMG_1308
IMG_1321
IMG_1333
IMG_1326
IMG_1318
IMG_1319
IMG_1339
IMG_1312
IMG_1383
IMG_1327
IMG_1382
IMG_1357
IMG_1385
IMG_1379

Jeg plantet ringblomst og kornblomst sammen siden jeg elsker fargespillet mellom de blå og oransje blomstene.

Rosen - en velduftende mirakelkur

Roser er noen av de mest populære og elskede blomstene i verden. De har en lang historie som symboler for kjærlighet, skjønnhet og romantikk. Roser er nevnt i mange dikter og sanger verden over, og er høyt oppskattet i mange kulturer.


Men roser er ikke bare til pynt, de er også spiselige og næringsrike, spesielt nypene.

Roser kan ha en positiv effekt både på humøret, stressnivået og søvnkvaliteten.


Roser har også mange egenskaper som kan gjøre huden din vakrere, sunnere og yngre. Rosene inneholder blant annet antioksidanter, vitamin C, antiinflammatoriske stoffer og essensielle fettsyrer som kan bidra til å beskytte, fukte, berolige og fornye huden.



Antialdring: Roser er rike på vitamin A og C, som begge er viktige for å forebygge aldringstegn på huden. Vitamin A kan bidra til å redusere fine linjer, pigmentflekker og ujevn hudtone, mens vitamin C kan bidra til å øke kollagenproduksjonen, forbedre hudens fasthet og glød.


Antiinflammatorisk: Roser har betennelsesdempende egenskaper som kan redusere rødhet, hevelse og irritasjon på huden. Roser kan også lindre kløe, utslett, akne, eksem og rosacea.


Antibakteriell: Roser har antibakterielle egenskaper som kan hindre vekst av skadelige mikroorganismer på huden. Roser kan også bidra til å rense porene, fjerne urenheter og forebygge infeksjoner.


Fuktighetsgivende: Roser er svært fuktighetsgivende for huden, da de kan tilføre vann og næring til hudcellene. Roser kan også bidra til å balansere hudens pH-verdi og oljeproduksjon, noe som kan forhindre tørrhet, fet hud og akne.

Ekte friske roser og tørkede roseblad dufter mye bedre enn syntetisk roseduft fordi de har en mer kompleks og naturlig sammensetning av duftmolekyler. Syntetisk roseduft er ofte laget av kjemikalier som etterligner en eller noen få komponenter av den naturlige roseduften, men som ikke klarer å fange opp hele spekteret av nyanser og variasjoner. Ekte roser har også en terapeutisk effekt på sansene som syntetisk roseduft ikke kan gi.


Det finnes mange forskjellige typer roser som har ulik duftintensitet. Noen av faktorene som påvirker duftintensiteten er genetikk, klima, jordsmonn, temperatur, fuktighet og tid på døgnet. Generelt lukter buskroser og klatreroser mer enn beddroser og bakkedekkende roser. Noen av de mest duftende rosene er ‘Rose de Resht’, ‘Ghislaine de Féligonde’, ‘The Poet’s Wife’ og 'Old Blush’.


Damaskusroser er også kjente for sin gode duft, og jeg bruker tørkede blad av damaskusrose i mange av produktene mine, sammen med friske blad av grenroser og buskroser.


Jeg bruker kun økologiske og fair trade roser fordi de er bedre for miljøet, helsen og samfunnet. Økologiske roser dyrkes uten bruk av kunstgjødsel, sprøytemidler eller genmodifisering, noe som reduserer forurensning, vannforbruk og helseproblemer hos bønder og arbeidere. Fair trade roser sikrer bedre arbeidsforhold, handelsbetingelser og utviklingsmuligheter for bønder og arbeidere i fattige land. Fair trade roser gir også et fond som kan investeres i skoler, helsetjenester, vannforsyning eller andre prosjekter som lokalsamfunnet velger selv.


Roser kan brukes i mange forskjellige skjønnhetsprodukter, for eksempel som rosevann, roseolje, rosekrem, rosesåpe, roselotion, rosemaske, rosescrub og roseserum. Noen av de mest populære ingrediensene som brukes sammen med roser er aloe vera, honning, kokosolje, sheasmør, mandelolje og leire.


Roser er altså mye mer enn bare velduftende og vakre, de kan også brukes på mange måter både til kosmetikk, mat, og medisin. Hvis du vil nyte ekte roseduft, anbefaler jeg deg å prøve min fantastiske hudkrem lagd på roseblad eller min luksuriøse såpe med roseblad i.

Se flere av bildene på min instagram

Lavendelsalve mot myggstikk og insektbitt

Det er jo fullt naturlig å få litt myggstikk og insektbitt på sommeren, spesielt hvis en har vært ute på en delig tur i skogen! Så nå har jeg fått prøvd lavendelsalven min mot kløende bitt, og det fungerer faktisk overraskende bra!


Jeg får ellers veldige reaksjoner både mot mygg og andre insekter, og kan både hovne opp og kløe meg sjøl i stykker, men etter å ha brukt min salve på bittene så klør de nesten ikke i det hele tatt lenger. Er svært fornøyd!


Vanligvis pleier en jo å bruke eterisk lavendelolje mot kløende bitt, men min lavendelsalve er altså lagd av lavendel fra min hage som har fått trekke i olje i flere uker før jeg lagde salve av oljen.


Derfor var jeg usikker på hvis dette ville være like effektivt som eterisk olje, og ble veldig glad når det viste seg å være like bra selv om det er litt mildere.

Duftpiggsopp! Hva er det? (Og bilder fra sopptur idag)

Det første som selvfølgelig må sies er at duftpiggsopp er IKKE spiselig, hvertfall ikke ifølge de kildene jeg har sett. Hydnellum suaveolens heter den på latin, i tilfelle du er ute etter mer info om denne.


Jeg må ærlig si at idag er første gangen jeg kan minnes å ha sett denne, men ble rett og slett forført av den deilige duften som selvfølgelig har gitt opphav til navnet. Det minner om honning og vanilje, parfyme eller sommerblomster.


Det er en litt krydrete og jordnær duft, men samtidig veldig mild og søt. Overraskende skjønn duft for en så stygg sopp! Derfor måtte jeg selvsagt plukke noen, som nå henger på tørk i stuen min. Så hele stuen dufter rett og slett fantastisk akkurat nå!


Jeg har tenkt å eksperimentere med å lage noen form for parfyme eller lignende av disse etter at de har tørket ordentlig.

Hvordan tørke sopp?

Jeg tørker soppene mine ved å tre en nål og tråd gjennom soppene og så henge dem opp i taket, ikke i direkte sollys (sola har en tendense å bleke ting og fjerne både lukt og smak).


Det eneste som trengs for å tørke ting er tørr luft, og gjerne mye av det! Her i taket er soppen helt omgitt av bare luft og ingenting annet.


Hvis en lar de ligge og tørke på papir, må en se til at de ikke har det for trangt, siden fukten som trekkes ut av hvert fruktkropp må ha et sted å gå, og vil istedet samle seg mellom soppene hvis de ligger for tett. Dette kan føre til råte og mugg.


Derfor bør en heller ikke legge ting oppå hverandre i en haug men heller prøve å spre ting ut, selv hvis en bruker for eksempel en ovn eller tørkemaskin for å tørke sine sopper, urter, frukter, eller lignende.

Vi fant også kantareller, gjøksyre, multer, blåbær, bringebær og markjordbær i skogen idag.

Det ser ut til at vi kanskje var litt tidlig ute, siden mange av soppene fortsatt er veldig små.

Se flere av bildene på min instagram

Her henger kantarellene på tørk sammen med lavendel, timian, rosmarin og andre urter fra min hage.


Bildet nedenfor er av en pepperrørsopp jeg fant, og som skal bli spennende å bruke som krydder etter hvert. Disse skal tydeligvis smake ordentlig som pepper!


Det blir interessant å smake, selv om noen kilder sier at denne har skarp og vond smak og kan gi mage/tarmreaksjon, men jeg gjetter at dette gjelder hvis du spiser hele soppen på en gang, eller flere av de (kanskje akkurat som at en kan få dårlig mage og synes det smaker svært vondt hvis en spiser en hel sterk chili?).


Jeg håper at tipset jeg fikk om å tørke og male de, og å så bruke i små mengder som krydder, vil fungere godt og være fint i gryter og lignende.


NB! Ikke bruk meg som kilde til informasjon om sopp, siden jeg ikke er noen ekspert, og ikke spis sopp dersom du er usikker på hva du har plukket (det kan være livsfarlig!!). Denne gangen tør jeg å eksperimentere siden jeg var på sopptur med en meget erfart og kunnskapsrik person som kunne bekrefte hva jeg hadde funnet.

Selv om det ikke var så mye sopp å finne i skogen som vi kanskje hadde håpet på, nyter jeg likevel altid godt av å få en god tur i skogen. Jeg tror sterkt på at dette er veldig sunt for både kropp og sjel, pluss at skogen er både interessant og utrolig vakker! Vi skulle alle sammen ha det godt av å komme oss ut i naturen oftere.

02.07.23

Hageoppdatering Juli 2023

Ja, det blir nok innhøsting til slutt, det er i hvert fall et jordbær på vei og en hel masse erter, løk, hvitløk, gulrøtter, sennep, rødbeter, urter, og poteter.


'Det store problemet jeg har nå er å prøve å huske hva som er hvor (skiltene stemmer ikke eller ble flyttet/begravd, pluss at jeg stadig har fylt på med fler planter og frø...), og å ha tålmodighet å vente på at alt blir klart... 

Katrina i hagen
jordbær
Katrina i hagen
Katrina i hagen

Salvene er klare!

Nå er det mange som har ventet lenge på at salvene mine skulle bli ferdige, urtene måttet nemlig ligge og trekke i oljene sine i noen uker før jeg kunne lage salve av de. Men nå i de nermeste dagene vil jeg ta bilder og legge dem opp for salg i butikken!


Jeg vil også lage video av hvordan jeg har lagd salvene mine og legge opp på youtube.


Allerede kan du kjøpe min ringblomstsalve og lavendelsalve i butikken!

salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve
salve

11.06.2023

Bilder fra innhøsting av lavendel

Idag har jeg høstet inn litt mer lavendel og hengt til tørk, og passet på å ta noen fine bilder av det.

kurv
tørkende lavendel
IMG_0189
lavendel
lavendel
lavendel
lavendel
lavendel
lavendel
lavendel
kurv

08.06.2023

Nye såper i butikken!

Jeg har lagd rosesåpe og sort urtesåpe som nå ligger ute for salg.


De ble enda bedre enn jeg forventet! 


Rosesåpe


Skikkelig luksus å få vaske seg med såpe lagd på ekte naturlige roseblader, uten kunstige dufter eller andre rare stoffer. Såpen er meget mild og myk, og dufter helt deilig.


Sort urtesåpe med rosmarin, tindved og lavendel


Sort såpe er noe nytt for meg, opprinnelig er teknikken for å lage sort såpe utviklet i Afrika. Kull og aske brukes til å "forsåpe" oljene, i dette tilfellet sheasmør og kokosolje.


Jeg har valgt å blande flere ulike urter, blandt andre johannesurt (prikkperikum) i såpen, for ekstra pleie og lindring til sår og irritert hud.


Resultatet er en såpe som ikke bare ser veldig kul ut, men som også er svært pleiende og har et høyt innhold av mineraler og antioksidanter som er viktige for huden. 


Såpene passer både deg som bare vil dufte gott, og deg som sliter med hudproblemer!

rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
rosesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe
sort urtesåpe

Katrinas hagetips

Ting vi har lært hittill denne hagesesongen

Vi lever og vi lær. Når en holder på med levende ting, som planter, er livet ofte uforutsigbart og fullt av forandring. Det kommer stadig opp nye ting, og en gjører stadig nye feiler og misstag, eller glemmer seg og gjør feiler som en egentlig vet bedre enn å  gjøre.


Her er en liste på noen av tingene jeg har blitt mint på, eller lært, hittill dette året:



Hvis du starter hagen fra frø

Start gjerne tidlig innendørs, men se til at du har mye mer plass enn hva du egentlig forventer å trenge!


Start tidlig, og ha godt med plass. Det beste er selvfølgelig hvis du har et ordendlig drivhus.


Start gjerne frøene dine i påskeferien, da har du god tid for dem å bli store nok før godværet kommer og du kan plante dem ut i hagen. Større planter er mer motstandskraftige mot både insekter og sykdommer, og tåler dessuten mer vær og vind.


Dette året startet jeg tidlig nok, men fikk problemer når været fortsatte å være skikkelig dårlig skikkelig lenge, og snøen tok skikkelig lang tid på seg å smelte. Jeg kunne altså ikke plante ting ut så tidlig som jeg hadde forventet. Dette betydde at det begynte å bli plassmangel, hvilket førte til flere andre problem.


Når småplantene står for tett, kan de få mugg og sykdommer som de er svært sensitive for i oppstartfasen, og jeg mistet flere av småplantene mine til dette siden jeg ikke kunne plante dem ut så tidlig som jeg hadde håpet på. 


Ikke så frø for tett!


Det finnes en meget god grunn til å spare seg litt, ikke være for ivrig, og ikke peise på med alle frø på en liten plass, fordi da vil plantene bli syke! De tåler ikke å stå for tett, som nevnt ovenfor. Dette var enda en grunn til problemene mine. Neste år vil jeg være mer forsiktig, og bruke litt større potter.


Pass på med vanninga!


Det aller, aller verste jeg klarte å gjøre med plantene mine var selvfølgelig å ikke sjekke dem daglig, gjerne flere ganger daglig. Det går skikkelig fort for små babyplanter å bli syke hvis du overvanner dem, lar dem tørke ut, eller lar lokk eller plastikk ligge kvar på minidrivhuset for lenge. Ja, disse er babyer, og må passes på som babyer- ikke glem dem vekk for et eneste sekund! 


Skal jeg ha lokk på minidrivhuset? 


Lokket er fint å ha på mens du venter på at frøene skal begynne å spire, fordi dette vil holde jorden og omgivelsen mye fuktigere inne i minidrivhuset sånn at frøene har det lettere for å spire uten at du trenger å vanne like mye. Frø liker nemlig jevnt fuktig jord best, og det er ikke bra for dem å ligge i helt bløt eller helt tørr jord. Det er lettere å få til dette ved å ha et gjennomsiktig lokk eller plastikk over, sånn at ikke den tørre innendørslufta stjeler fuktigheten fra dine frø.


Husk å ta av lokket så fort plantene begynner å komme opp!


Når skal lokket av? Så fort du ser bittesmå planter komme opp av jorda. Ellers har du svært stor risiko for mugg og sykdommer som veldig fort kan drepe plantene dine.


Miniplantene liker ikke fuktig luft, men trenger fuktig jord. Derfor er det nå du må begynne å passe skikkelig på med vanninga, og kan ikke lenger la dem stå under lokk. Hvis dine planter tørker ut litt i oppstartsfasen, er det selvfølgelig ikke bra, men det er mye verre å la dem stå i en alt for kvalm og fuktig luft sånn at de blir syke og ikke klarer å gro. Akkurat som oss trenger de frisk luft for å holde seg sunne!


Mer lys! Enda mer lys!


Jo mer lys dess bedre. Plantene dine kan ikke få for mye lys.


Hvis det blir veldig varmt og tørrt i sørvinduet ditt, er selvfølgelig dette likevel ikke en god plassering, fordi vi vil jo ikke at plantene skal tørke ut. Et godt stort vindu i hvilken retning som helst går fint, hvis det ikke er hverken for varmt eller for kaldt der. (Mange uteplanter og grønnsaker gror best i mellom 5°C opp til cirka 20°C og vil helst ikke stå alt for varmt når de er små)


Hvis du ikke har gode, lyse vinduer, så la gjerne en lyspære stå på i rommet hvor du har sådd plantene dine, gjerne så nært til plantene som mulig. Dette er for å unngå at de blir veldig lange og beinte, sånn at de bare gror i lengda og ikke i vidden. De vil gro kortere og mer stødige når de har ordentlig med lys, fordi da får de ikke behov av å strekke seg oppover og søke etter lyset. 


Ordentlige plantelys er også fine å ha, men for småplanter fra frø holder det faktisk med en vanlig lyspære. Det er litt større planter, spesielt hvis de skal bære frukt, som vil trenge ordentlige plantelys (og helst sola).


Planter som gror veldig i lengda på grunn av lysmangel vil legge masse unødvendig energi på å bli lange, isteden for å gro friske og store. Dette kan gjøre dem syke og svake. De har også lettere for å brekke av og dø.


Hva om jeg får mugg?


Hvis du får mugg må du ha mer lys, og mer luft rundt plantene. De kanskje står for tett, for mørkt, eller i et for lite, for fuktig rom. Mugg liker ikke frisk luft og sollys. Mugg er ikke direkte skadelig for plantene, men kan føre til sykdommer som gjør at plantene gror svært tynne, og kan dette over på bakken, bli gule, og dø.


Hvis du allerede har hvit mugg på jorda eller på plantene vil jeg anbefale det å enten bruke et naturlig soppdrepende middel, helst økologisk og organisk, spesielt hvis du har tenkt å spise plantene dine, eller å blande ut en liten mengde bakepulver eller natron med vann i en sprayflaske, og spraye dette på områdene hvor muggen gror. Dette vil (stort sett) drepe muggen. Men hvis du ikke gir plantene dine mer luft og lys, vil muggen bare komme tilbake, så prøv å flytte plantene eller gjøre andre forbedrende tiltak.


Hvis du har gul mugg på jorda rundt plantene dine er dette stort sett ufarlig for plantene, men det kan være en god idé å prøve å finne ut av hva slags mugg det er. Hvis det er en type mugg som støver mye, kan dette være dårlig å puste inn. 

Hvis du starter hagen fra planter

Det er en meget god idé å kjøpe planter som allerede har startet å gro, og så plante dem ut i god jord. Dette vil koste mer enn å starte fra frø, men sparer deg mye tid og hodebry med sensitive små babyplanter som har så lett å bli syke. Planter som allerede har passert startfasen og begynt å bli litt større (fra ca 4 cm og større) er mye mer motstandskraftige og trenger ikke like mye stell og pass som de minste plantene. Men selv her er det ting å tenke på!


Hvor kjøper du plantene dine?


Det kan være lurt å være nøye med hvor du får plantene dine fra. Noen butikker har bedre rutiner enn andre, og på noen plasser blir plantene mer stelt, passet på og vannet oftere enn på andre butikker. Dette betyr at du vil få kjøpt friskere, sterkere planter, og har større sjanse å lykkes med de. Kjøp fra butikker som har godt rykte, ta gjerne anbefalinger fra venner og kjente eller se på vurderinger på nett. Det kan også gå bra å plante ut feks urtepotter fra matbutikken, men hvis du vil være sikker på å få god avling så ville jeg heller gått til en ordentlig planteskole, gartneri, eller blomsterbutikk som du har hørt eller lest gode ting om.


Hvor planter du de ut?


Plassering er faktisk utrolig viktig for dine planter. Noen planter foretrekker mer sol, andre vil helst stå i skyggen, noen tåler ikke vind, andre liker ikke når det er for lunt (mais vil foreksempel selvpollinere ved hjelp av vinden, og uten vind vil du ikke få noe avling!) Dette kan du finne ut fra frøpakningen, eller på plassen hvor du kjøper plantene. De fleste planter kommer med instruks på pakningen.


Det er lurt å observere hagen sin og å se hvor solen skinner, hvor mye, hvilken tid på dagen, og hvor fuktig eller tørt det blir i ulike deler av hagen. Deretter må du plante etter anbefalingene for hver enkelt plante.


Ulike jordtyper er også viktig for plantene, og det kan være lurt å finne ut av. Noen planter liker ikke hvis det er for mye leire, og andre (for eksempel lavendel og rosmarin) vil helst stå i veldrenert og gjerne sandrik jord.


Hvis rosmarin og lavendel står for bløtt vil de ikke klare å overvintre, da er det bedre å blande sand i jorda og plante dem i den tørreste, luneste delen av hagen din (de er heller ikke alt for glade i sterk vind). Disse plantene er også glade i sol, men bør ikke tørke ut helt. Når de er nyplantet eller veldig små må de gjerne vannes mye og ofte, spesielt hvis været er veldig godt. Dette gjelder spesielt lavendel. Du vil kunne se når lavendelen er tørst eller ikke ha det bra, da henger den med hodet.


Rosmarin er svært motstandskraftig mot tørke da den har blitt en litt større plante, siden den har barnåler istedet for blad, og disse holder godt på fuktigheten. Hvis din rosmarin fortsatt ser grønn, frodig og frisk ut, og ikke ser gul eller skrukkete ut, så trenger du nok ikke å vanne den, spesielt her i Norge hvor vi ofte får godt med nerbørd. Det er verre for rosmarin å bli for bløt, derfor bør den gjerne stå i sandjord.


Jordbærplanter liker faktisk ikke å få for mye sol, siden de opprinnelig er skogplanter. Dette er spesielt hvis det blir veldig tørrt og varmt hvor de står, det er noe de misliker sterkt. Sol til halvskygge er best, siden de heller absolutt ikke tåler å stå helt mørkt. De vil gjerne ha jevnt fuktig jord, så her gjelder det å være påpasselig med vanninga! De vil ikke bli druknede, men må ikke tørke ut. Litt vann, og ganske ofte, er best for jordbær. Hvis det er lange perioder med veldig tørrt og solrikt vær så må du gjerne vanne de både morgen og kveld, spesielt hvis de står på en veldig lys plass.




Følg gjerne hagebloggen min for flere hagetips!

Følg meg gjerne på facebook eller abbonner på nyhetsbrevet.

erter
urter
lavendel

29.05.2023

Produksjonen er godt i gang

Det er fortsatt mange produkter som ikke er ferdig, og som derfor står som "sluttsolgt" i min butikk, men det skal jeg endre på!


Akkurat nå står flere store krukker med blomster i fine oljer og trekker ut alt det gode, sånn at jeg kan lage salve og andre ting av urteoljene mine. 


Dette vil ta noen uker, men så vil jeg kunne selge både urteolje og produktene jeg har lagd av urteoljene. Oljene jeg bruker inkluderer kokosolje, olivenolje, aprikoskjerneolje, mandelolje, kastorolje, arganolje, makadamiaolje, og jojobaolje. Disse er alle sammen fantastiske oljer både for hud og hår.

Urteoljer på trebrett
Lavendelolje
Oljeuttrekk av ringblomst
Oljeuttrekk av kamille
Såpe og oljer
Naturlig urteolje på glass
Lavendel trekker ut i olje
Oljer til å lage krem og salve

28.05.2023

Fargerik nyhet!

Nå finnes lavendelsåpen min i flere farger! Jeg har valgt å lage såpe i fargene lilla, rosa, og grønn, siden disse passer godt sammen med lavendelblomsten.


Det finnes selvfølgelig fortsatt også naturlig lavendelsåpe uten fargestoffer, for deg som foretrekker dette.


Jeg klarte å ta noen fine bilder selv om jeg akkurat nå bare har en gammel Iphone å arbeide med. (Min egen telefon ble knust! Jeg er kanskje for tiden følgt av uhell...)

IMG_0811
IMG_0812
IMG_0807
IMG_0810
IMG_0821
IMG_0855

23.05.2023

Min kjære, søte katt Sokkis (eller Sokrates) klarte å svelge en gummiball og havnet på dyresykehus i tre dager, og måtte opereres. Dette ble å koste ganske mye penger, faktisk rett over 40 000 kroner. Dette ble desverre ikke dekt av forsikringen.


Jeg har startet en spleis (spleis.no/sokkis) men skjønner jo at folk ikke bare vil betale regningene mine. En betaler jo gjerne for noe en får sjøl, ikke sant? Selv om jeg er utrolig takknemlig for dere som har giddet å bidra litt til dette dyre marerittet. (Han kunne ha mistet livet hvis ikke vi hadde tatt ham til noen veldig flinke veterinærer som ga svært god hjelp)


Så! Den langvarige drømmen min om en egen urtehage (som min veldig snille utleier skjønner godt) må starte tidligere enn jeg trodde! Jeg har allerede lagd litt lavendelsåpe som nå ligger ute for salg.


Siden min egen lavendel fra frø ikke har startet å blomstre enda så bruker jeg de kjempefine lavendelbuskene jeg kjøpte fra Mester Grønn, som er grodd av erfarne gartnere i Italia, og dufter fantastisk godt. Av disse har jeg lagd veldig fine såper.


Akkurat nå gror mye rart i urtehagen min, og jeg håper å kunne lage mange interessante ting som dere kan få prøve, bruke, og smake.


Tusen takk for all hjelp og støtte!

bilde av min katt

Hagebloggen

Les artikler, siste nytt og mer i arkivet mitt

Få oppdateringer

* påkrevde felt

KATRINA TAPIO

Utdannet i naturmedisin (NatMed.) ved The Hyamson Institute, CTAA, og sertifisert herbalist fra International Association of Therapists (IAOTH).​


Jeg skriver jevnlig ting om hage, natur og urter her i min blogg.

22.05.2023

lavendelkvist

Nå blir det såpe.

Jeg venter fortsatt på noen ting og tang til å lage innpakking og etiketter til tingene mine, men nå har jeg hvertfall fått alt jeg trenger til å lage såpe!


Dette er lavendelsåpe med kokosolje og mandelolje. 


I første omgang er dette litt av et eksperiment, jeg må prøve ting ut til jeg blir fornøyd.


Følg hagebloggen for fler oppdateringer.

såper i form

19.05.2023

urter

Det gror i hagen!

Lenge har jeg ventet på at våren skal ankomme Trøndelag, men nå er den her!


I år gror mange ting i hagen min, bland annet lavendel, rosmarin, erter, poteter og gulrøtter.


Jeg håper på å få en god skjørd og ønsker alle en god sommer!


Etter hvert vil jeg oppdatere med mer tips og nyheter her i bloggen.

lavendelplanter

"La mat være din medisin" - Hippokrates?



Hva hadde egentlig Hippokrates, den greske grunnleggeren av vestlig medisin, å si om mat og helse?



"La mat være din medisin, og la medisin være din mat." Dette berømte sitatet tilskrives ofte Hippokrates. Men, som forskning av Diana Cardenas i 2013 viser, kan ikke dette sitatet finnes noe sted i Hippokrates' skrifter. Diana Cardenas oppdaget at sitatet begynte å dukke opp fra 1926 og utover, og begynte virkelig å bli populært på 1970-tallet.


Det er imidlertid gode grunner til at sitatet går rundt. Hippokrates betraktet ernæring som et av hovedverktøyene en lege kan bruke. Mer enn det, kosttiltak spiller en hovedrolle i den opprinnelige eden til Hippokrates. I moderne oversettelser av eden er den sentrale betydningen av kosthold ofte noe skjult. Wikipedia gjør det for eksempel til: "Jeg vil bruke behandling for å hjelpe syke i henhold til min evne og dømmekraft, og aldri årsake skader eller feilhandlinger."


Men den opprinnelige greske eden, bokstavelig oversatt, sier: «Jeg vil bruke kostholds- og livsstilstiltak for å hjelpe de syke etter beste evne og dømmekraft; Jeg vil beskytte dem mot skade og urettferdighet.»


Kostholds- og livsstilstiltakene er bare ett ord på gresk, διαιτήμασί (uttales som "deaytimasy"). Du kjenner kanskje igjen ordet "diett" der inne. Det betyr like mye som et livsstilsregime, med fokus på kosthold. Trening er også en del av det. Noen ganger blir det bare oversatt som: kostholdstiltak.


I en annen tekst av Hippokrates, «De Alimento», er det en annen uttalelse om mat, som lyder: «I mat kan man finne utmerket medisin, i mat kan man finne dårlig medisin; godt og ondt er relativt."


Med litt fantasi kan dette leses som: noen matvarer kan kurere deg, andre matvarer kan gjøre deg sykere; effekten kan variere fra sak til sak.

Hippokrates så ikke på mat og medisiner som en og samme ting. Men det er tydelig fra Hippokrates skrifter, at kosthold og livsstilsregime var i sentrum av hans tanker om ansvaret til en lege og verktøyene for behandling som en lege kan bruke.


Trening var også en del av det. Hippokrates var en sterk talsmann for å gå turer. "Å gå er en naturlig trening, mer enn noen annen form for fysisk trening." Spesielt en spasertur etter middag ble ansett for å være veldig nyttig av Hippokrates.


Hans råd var enkelt; hvis du er ferdig med å spise, ikke glem å ta en fin tur. "Det forhindrer oppfetting av magen", sa Hippokrates rundt 400 f.Kr.

Naturen og mental helse



Ideen om at det å tilbringe tid i naturen kan få deg til å føle deg bedre er intuitiv.


Vi føler alle at dette er sant, og mange av oss har egne anekdoter eller fra venner eller familie som støtter den ideen.

Folk som har lidd av stress, sykdom eller et traume kan tilbringe rolig kontemplativ tid i hager eller tatt til fjells eller skogen for å helbrede.

Men naturen er ikke bare villmark. Naturens fordeler finner vi også i våre lokalsamfunns parker og grøntområder.



Forskere har nå begynt å publisere studie etter studie som beviser det vi alle vet er sant; naturen er bra for oss og har både langsiktige og kortsiktige mentale og fysiske helsefordeler.


Forskning viser at mennesker som føler at de er mer knyttet til naturen, vanligvis er lykkeligere, mer tilfredse i livet og har større sannsynlighet å føle at de verdsetter livet. Naturen kan generere mange positive følelser, som ro, glede og kreativitet, og kan lette konsentrasjonen.



Naturtilknytning er også assosiert med lavere nivåer av dårlig mental helse, spesielt lavere depresjon og angst.


Kanskje ikke overraskende er det mer sannsynlig at personer med sterk naturtilknytning har mer miljømessig atferd som å gjenbruke og resirkulere, eller kjøpe sesongbasert mat. Dette vil sannsynligvis føre til ytterligere fordeler hvis disse miljøvennlige aktivitetene kan føre til naturlige forbedringer som vi så kan fortsette å nyte. I en tid med ødeleggende miljøtrusler vil det være avgjørende å utvikle et sterkere, gjensidig støttende forhold mellom mennesker og miljø.





Natur finnes overalt, men ikke alltid av god kvalitet




Naturrom av høy kvalitet er bedre for oss og vår velvære.


Kvalitet kan bety høyere biologisk mangfold (et stort utvalg av planter og dyreliv). Spesifikke egenskaper ved naturen er spesielt viktige i landlige eller urbane rom. Disse inkluderer mengden "grønt" i trær, planter og gress, mangfoldet av planter og dyreliv, og fredfulle landskap som føles rolige og stille.


Renslighet, som fravær av søppel, i naturlige rom er også en faktor for hvor mye vår mentale helse har godt av å tilbringe tid ute. Renere naturområder er knyttet til lavere forekomst av depresjon.


Mens naturen kan finnes hvor som helst, er naturrom av høy kvalitet, som vi vet mest sannsynlig vil bidra til å støtte god mental helse, ikke like tilgjengelig for alle. Dette er et mer komplisert bilde enn hvor langt vi bor fra et naturrom av høy kvalitet.




Vanskeligere for funksjonshemmede



Nærhet er absolutt en faktor, med personer med lav inntekt som minst sannsynlig vil bo i nærheten av et naturrom av høy kvalitet. Kanskje ikke overraskende fant en meningsmåling at folk som bor i større byer var mindre sannsynlige enn innbyggere på landsbygda til å koble seg til naturen så mye de ville. Folk uten hager var mindre sannsynlige enn de med hager. Spesielt unge voksne kan møte mange barrierer for å få kontakt med naturen.


Mennesker som lever med funksjonshemming eller andre helsetilstander møter ofte spesielle barrierer for tilgang når naturrom ikke er utstyrt med tanke på inkludering, eller det er mangel på tilgjengelige ruter.


For noen grupper, inkludert mange kvinner, yngre mennesker, funksjonshemmede og personer fra etniske minoriteter, kan urbane naturrom føles utilgjengelige eller mindre hyggelige fordi de ikke er trygge – fra risikoen for fysisk skade, seksuell trakassering, hatkriminalitet eller diskriminering.




De som trenger naturen mest har minst tilgang



For mange av disse gruppene har denne ulikheten en dobbel effekt. Flere grupper beskrevet ovenfor får ikke bare mindre av trivselsfordelen ved å koble seg til naturen på grunn av disse tilgangsbarrierene, men de er gruppene i befolkningen vår som har størst risiko for psykiske helseproblemer.



Det finnes gode eksempler på tiltak i naturrom for å redusere ulik tilgang og la alle grupper dra nytte av å knytte seg til naturen for å støtte deres trivsel. Byparker av høy kvalitet, designet med tanke på tilgjengelighet, kan gjøre det mulig for flere å nyte og koble seg til naturen.


Andre løsninger inkluderer å plante blomster og trær langs gatene våre eller til og med gjenskape naturlige habitater der nye menneskelige utbygginger som en vei er bygget. Disse er kjent som "grønne korridorer".



La naturen komme til deg



Nøkkelbudskapet til all denne forskningen er et behov for å flytte oppmerksomheten vår fra å få folk til å besøke naturlige og noen ganger avsidesliggende områder til å fokusere på hvordan folk kan få inn og koble seg til "hverdagslig" natur nær hjemmet gjennom enkle aktiviteter. Vi kan utvikle et nytt forhold til den naturlige verden ved å legge merke til naturen, som har vist seg å gi fordeler for mental helse.

Er urtemedisin riktig for meg?



Urtemedisiner er de med aktive ingredienser laget av plantedeler, som blader, røtter eller blomster.

Men at de er "naturlige" betyr ikke nødvendigvis at de er trygge for deg å ta. Akkurat som konvensjonelle medisiner vil urtemedisiner ha en effekt på kroppen, og kan være potensielt skadelige hvis de ikke brukes riktig.

De bør derfor brukes med samme forsiktighet og respekt som konvensjonelle medisiner.


Hvis du rådfører deg med legen din eller apoteket om helsespørsmål, eller skal gjennomgå kirurgi, må du alltid fortelle dem om eventuelle urtemedisiner du tar.


Urtemedisin, vitaminer og mineraltilskudd har blitt brukt i årevis for å behandle mange tilstander, mangler og øke den generelle helsen. De kommer i mange forskjellige former:


hele urtpreparater

matvarer

piller

tinkturer

aktuelle preparater

pulver

siruper

sugetabletter,

og mer


De fleste urter har skånsom virkning og få bivirkninger når de tas på riktig måte. Men ikke la den milde virkningen lure deg!

Mange urter og kosttilskudd har blitt studert mye på grunn av deres imponerende resultater. Naturopatiske leger er opplært i bruken av disse stoffene og kan fastslå det beste valget for dine individuelle behov.




Er urtepreparat trygge å ta med mine andre medisiner?



Sørg alltid for å konsultere en lege før du tar noen medisiner eller urtepreparat. Som enhver medisin kan urter og kosttilskudd ha kontraindikasjoner sammen med andre legemidler, urter, vitaminer eller mineraler. Derfor er det viktig å tilpasse behandlingen for deg basert på dine behov og gjeldende medisiner og/eller kosttilskudd. Behandlingslengde, dosering og form er alle viktige hensyn ved forskrivning av disse stoffene. Din fastlege eller helsepersonell kan gi veiledning om hvilke kosttilskudd og urtemedisin som vil være trygge å ta. Spesielt gravide bør være forsiktige, det frarådes generelt å ta noe urtemedisiner i det hele tatt eller bruke aromaterapi i de første tre månedene av svangerskapet.



Er urter og kosttilskudd regulert?



Urter, vitaminer og mineraler er ikke regulert på samme måte som konvensjonelle medisiner er, men det er noen regler på plass. Supplementprodusenter kan ikke hevde å behandle medisinske tilstander. I tillegg er noen kvalitetsstandarder for produksjon på plass, men streng regulering er det ikke. Så dette betyr at ikke alle kosttilskudd og urter er av samme kvalitet. Det er her det kan bli vanskelig! Det kan være vanskelig å vite hva som er bra og ikke.


Å kjøpe kosttilskudd fra en leverandør du kjenner til er den beste måten å sikre at du får et godt, velprøvd og effektivt produkt.




Hvor kan jeg finne den rette urten eller kosttilskuddet for meg?



En naturopat, herbalist eller lignende behandler vil kunne gi veiledning om hvilke behandlinger som vil gagne deg best. Mange av kosttilskuddene som er foreskrevet (eller foreslått) er tilgjengelige på stedet, eller kan kjøpes direkte fra produsenten. De fleste behandlere har produktene de foreskriver mest av tilgjengelig på stedet av følgende grunner:



Effektivitet, bevist av tidligere erfaring/forskning med urten/tilskuddet

Merkevaretillit

God kvalitet og produksjonsforhold

Lavere kostnad for kundene

Kundens bekvemmelighet



Interessert i å prøve urter eller kosttilskudd? Ta kontakt for timebestilling.


Urtemedisin som vitenskap



Hvordan urtemedisin og naturterapi har vist seg å være de beste alternative terapiene



Over hele verden har naturprodukter og urtemedisin blitt brukt i årtusener for å behandle sykdommer og bevare helsen. Våre vanlige generiske medisiner følger nesten alltid med risikoen for uønskede bivirkninger, noe som har ført til økende etterspørsel etter mer holistiske, naturlige urtemedisiner som er frie fra giftstoffer og artifisielle kjemikalier.


Urtebaserte terapier har fått større oppmerksomhet de siste årene da vi har oppdaget at mange sykdommer skyldes mangel på visse essensielle forbindelser som vitaminer og næringsstoffer i kroppen vår.


Vitenskapelig forskning har gitt mye bevis på hvordan korreksjon av næringsstoffmangel forbedrer helheten av velvære og helse, og bruken av visse naturlige produkter og urtekstrakter for behandling av flere plager har nylig fått et løft fra forskning på laboratorium og klinisk forskning.


Forskning har også knyttet bruk av urter og deres aktive prinsipper til identifikasjon av molekylære mekanismer som ofte blir forstyrret i sykdommer. Nå prøver forskere å bekrefte de gunstige effektene av urter og deres ekstrakter, og vurdere deres verdi, effektivitet og sikkerhet [1].




Eksempler på urtemedisin som stammer fra tradisjoner



For å opprettholde helse og for å forebygge, diagnostisere, forbedre eller kurere fysiske og mentale sykdommer, bruker tradisjonell medisin basert på urter kunnskap, ferdigheter og praksiser basert på ideer, tro og erfaringer som er unike for mange kulturer.


Tradisjonell kinesisk medisin og japansk Kampo-medisin representerer et bredt spekter av historisk kunnskap som nå blir grundig bekreftet av moderne vitenskapelig utstyr for å utnytte det i moderne helsevesen med en helhetlig tilnærming [2].


En samlebetegnelse for komplementær og alternativ medisin (CAM) eksisterer som utelukkende er basert på urter, planter og andre naturlige kilder for behandling av sykdommer. I dag benytter seg CAM fremst av å korrigere næringsbalansen og generell funksjon i tillegg til kostholdet.




Hvordan naturen bidrar til bedre helse



I tillegg til CAM, undersøkes nå også hvordan miljøet rundt oss påvirker kroppen vår, og hvordan miljøet kan utløse både mentale og fysiske sykdommer. Dette støttes av det faktum at kroppene våre er tilpasset til å overleve og trives i naturlige miljøer, til tross for den moderne livsstilen vår [3]. Teknologiske fremskritt har ført til økte stressnivåer som skyldes økt eksponering for kunstige faktorer [4].


På grunn av disse negative kunstige omstendighetene har konseptet om naturterapi blitt introdusert. Dette er en helsefremmende strategi som nå blir akseptert av vitenskapen, hvor eksponering for naturlige stimuli, som grønne omgivelser, kan gi avslapping og en god følelse av velvære.


Det er vitenskapelig bevist at eksponering for naturlige stimuli gjør at det parasympatiske nervesystemet blir mer engasjert og aktivt, noe som gir personen en følelse av ro. Gradvis blir dette akseptert som normaltilstanden for en person, for å føle seg komfortabel [5, 6].

Allsidigheten til urtemedisin

Urtemedisin søker å gjenopprette kroppen til en tilstand av naturlig likevekt, slik at den kan fungere normalt og helbrede seg selv. Urter har distinkte effekter på kroppens ulike systemer.


Urter brukes til å behandle både akutte og kroniske sykdommer, samt en rekke mentale og fysiske lidelser, inkludert kroniske og akutte betennelsestilstander, hjertesykdom, prostata problemer, depresjon og stimulering av immunsystemet, for å nevne noen.


Urtemedisin kan tilberedes og konsumeres på ulike måter. For å finne lindring kan hele urter, te, sirup, essensielle oljer, salver, kapsler, tabletter og pulver tilberedes for å sikre riktig og trygg inntak av plantematerialet.


Andre alternativer er tilberedning av alkoholiske ekstrakter, eddik, varmtvannsekstrakter, kokte ekstrakter, avkok og kalde infusjoner av planter for å utnytte plantenes aktive ingredienser effektivt.


Komponentene i en urteekstrakt eller produkt kan variere betydelig mellom partier og produsenter, fordi det ikke finnes standardisering [2].


Bruken av plantebasert medisin og urtemedisin studeres bredt i etnofarmakologisk forskning for å finne ut hvilken formulering som passer best for hvilken sykdom og hvilke aktive prinsipper som spiller en spesifikk rolle i en bestemt sykdom.




De fremtredende urtene



For eksempel brukes Echinacea planteekstrakter til å øke immunforsvaret og støtte kroppens forsvar mot infeksjoner, inkludert byller, feber og herpes [7]. Gynekologiske problemer som premenstruelt stress, overgangsplager og menstruasjonssmerter behandles med dong quai [8].


Hvitløk er en velkjent ingrediens i helsekosttilskudd som selges i markedet og som senker blodfett- og kolesterolnivåene for å minimere risikoen for hjertesykdom. Hvitløk brukes til å behandle bihulebetennelse, forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner på grunn av sine antibakterielle og antivirale egenskaper [9].


Som andre anti-kvalme medisiner, er ingefær effektivt for å redusere bevegelsessykdom og morgenkvalme [10]. Generelt brukes ginseng til å lindre tretthet, for eksempel under utvinning fra en sykdom. Dessuten brukes det til å senke kolesterol- og blodtrykksnivåene, men overdreven bruk av ginseng har blitt knyttet til en økning i blodtrykket [11].


Det hevdes at prikkperikum, også kjent som johannesurt, kan behandle mild til moderat depresjon like bra som visse reseptbelagte antidepressiva. Det brukes også til å behandle søvnløshet og angst. Dessverre kan prikkperikum hemme effekten av en rekke reseptbelagte medikamenter, inkludert p-piller [12].

Naturterapiens allsidighet


En intervensjonsmetode kjent som naturbasert terapi bruker det omkringliggende miljøet for å lette terapeutisk prosess. Naturbasert terapi inkluderer aktiviteter basert på hagearbeid, opphold i naturlige omgivelser, håndverk eller øko-vennlig trening [13].


Naturbehandling inkluderer å være fysisk aktiv i naturen, for eksempel hagearbeid og utendørs trening, strekkøvelser eller meditasjon, samt å aktivt delta i den naturlige omgivelsen.


Passive naturrelaterte aktiviteter inkluderer å ta en lur ute i solen eller beundre blomster, samt virtuell eksponering for naturen gjennom filmer eller bilder. Disse aktivitetene hjelper oss å sette pris på og forstå den dype rollen naturen spiller i livene våre og de forskjellige fordelene den tilbyr [14, 15].




Fordelene med naturterapi



Den mest overbevisende dokumentasjonen på at eksponering for naturlige omgivelser kan redusere de negative konsekvensene av stress, ifølge en ny systematisk vurdering av mer enn 40 eksperimentelle undersøkelser, kommer fra målinger av hjertefrekvens, blodtrykk og subjektiv stress [16].


Forskere har også oppdaget at å tilbringe tid i skogen var knyttet til en reduksjon i rapporterte symptomer på sinne, fortvilelse og angst blant personer i stress, i en studie om den japanske teknikken 'shinrin-yoku' eller skogsbading [17, 18]. De mest merkbare og konsistente økningene i psykologiske tilstander knyttet til skogsturer ble rapportert mens man gikk i ulike naturlige miljøer [19].


Ruminasjon og angst har blitt knyttet til negative mentale helsekonsekvenser, som tristhet og angst, mens eksponering for naturlige omgivelser og grønne områder har vært knyttet til reduksjoner i disse symptomene [20]. Prefrontal cortex, en region i hjernen som er avgjørende for emosjonell kontroll, har blitt knyttet til endringer i hjerneaktivitet som et resultat av eksponering for natur [18, 21].




Konklusjon



Både urtemedisin og naturterapi betraktes som helhetlige tilnærminger for å oppnå balanse i funksjonaliteten hos mennesker. Dette er terapier med lange tradisjoner som har fått mer fokus i moderne forskning og bedre eksperimentelle teknikker.


Begge behandlingsformene kan brukes alternativt til tradisjonelle terapier for å gjenopprette balanse i livsstilen og forbedre velvære.



Referanser



  1. Mendonça‐Filho, R.R., Bioaktive fytokjemikalier: nye tilnærminger i fytovitenskapene. Moderne fytofarmakologi: Bruk av medisinplanter som legemidler, 2006: s. 1-24.
  2. Benzie, I. og S. Watchel-Galor, Herbal Medicine: en innføring i historie, bruk, regulering, nåværende trender og forskningsbehov. Herbal Medicine: biomolekylære og kliniske aspekter, 2011. 464.
  3. Miyazaki, Y., B.-J. Park, og J. Lee, Naturterapi. Designing Our Future: Local Perspectives on Bioproduction, Ecosystems and Humanity; Osaki, M., Braimoh, A., Nakagami, K., red., 2011: s. 407-412.
  4. Brod, C., Technostress: Menneskekostnaden ved datamaskinrevolusjonen. 1984: Basic Books.
  5. Sop Shin, W., Påvirkningen av utsikt til skog gjennom vinduet på jobbtilfredshet og jobbstress. Scandinavian Journal of Forest Research, 2007. 22(3): s. 248-253.
  6. Ulrich, R.S., Utsikt gjennom vindu kan påvirke bedring etter kirurgi. Science, 1984. 224(4647): s. 420-421.
  7. Percival, S.S., Bruk av Echinacea i medisin. Biochemical Pharmacology, 2000. 60(2): s. 155-158.
  8. Hirata, J.D., m.fl., Har dong quai østrogene effekter hos postmenopausale kvinner? En dobbeltblind, placebokontrollert studie. Fertility and Sterility, 1997. 68(6): s. 981-986.
  9. Banerjee, S.K. og S.K. Maulik, Effekten av hvitløk på hjerte- og karsykdommer: en gjennomgang. Nutrition Journal, 2002. 1(1): s. 1-14.
  10. Afzal, Μ., m.fl., Ingefær: En etnomedisinsk, kjemisk og farmakologisk gjennomgang. Drug Metabolism and Drug Interactions, 2001. 18(3-4): s. 159-190.
  11. Attele, A.S., J.A. Wu, og C.-S. Yuan, Ginseng-farmakologi: Flere bestanddeler og flere handlinger. Biochemical Pharmacology, 1999. 58(11): s. 1685-1693.
  12. Linde, K., M.M. Berner, og L. Kriston, Johannesurt mot alvorlig depresjon. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2008(4).
  13. Stigsdotter, U.K., m.fl., Naturbaserte terapeutiske intervensjoner. Skoger, trær og menneskers helse, 2011: s. 309-342.
  14. Depledge, M.H., R.J. Stone, og W. Bird, Kan naturlige og virtuelle omgivelser brukes til å fremme forbedret menneskelig helse og trivsel? Environmental science & technology, 2011. 45(11): s. 4660-4665.
  15. Ohly, H., m.fl., Attention Restoration Theory: En systematisk gjennomgang av oppmerksomhetsrestaureringspotensialet ved eksponering for naturlige omgivelser. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B, 2016. 19(7): s. 305-343.
  16. Kondo, M.C., S.F. Jacoby, og E.C. South, Reduserer tiden utendørs stress? En gjennomgang av sanntids stressrespons på utendørsmiljøer. Health & place, 2018. 51: s. 136-150.
  17. Morita, E., m.fl., Psykologiske effekter av skogomgivelser på friske voksne: Shinrin-yoku (skogluftbading, turgåing) som en mulig metode for stressreduksjon. Public health, 2007. 121(1): s. 54-63.
  18. Hansen, M.M., R. Jones, og K. Tocchini, Shinrin-yoku (skogbading) og naturterapi: En oppdatert gjennomgang. International journal of environmental research and public health, 2017. 14(8): s. 851.
  19. Koselka, E.P., m.fl., Gå grønt: Utvikling av et evidensgrunnlag for nature-resepter. International journal of environmental research and public health, 2019. 16(22): s. 4338.
  20. Bratman, G.N., m.fl., Fordelene ved naturopplevelse: Forbedret affekt og kognisjon. Landscape and Urban Planning, 2015. 138: s. 41-50.
  21. Song, C., H. Ikei, og Y. Miyazaki, Fysiologiske effekter av naturens terapi: En gjennomgang av forskningen i Japan. International journal of environmental research and public health, 2016. 13(8): s. 781.