Rognebær er en fantastisk kilde til C-vitaminer, antioksidanter, og andre sunne stoffer som kroppen trenger i vintermørket. Rognebærgele er en fin måte å utnytte de sure og bitre bærene på, ved å koke dem med sukker til en søt og syrlig gelé. Geléen passer godt til elg, hjort, reinsdyr, rype og annet viltkjøtt, fordi den gir en frisk smakskontrast.
Rognebærgele er et tradisjonelt norsk tilbehør som har vært brukt i mange år. Rognebær er et av de eldste bærene som er kjent i Norge, og det finnes spor av dem i steinalderfunn. Rognebær har historisk vært brukt som mat for både mennesker og dyr i nødsår og under krigen, fordi de inneholder så mye vitamin C og kan holde seg gode svært lenge.
Rognebær har også en symbolsk betydning i norsk kultur, fordi de er knyttet til fruktbarhet, beskyttelse og lykke. Noen mener at rognebær kan varsle om været, fordi et år med mye rognebær betyr en hard vinter eller at det skal bli mye snø, selv om det regionalt visstnok skal bety det motsatte.
En frostnatt eller to gjør bærene mindre sure og bitre, så derfor var det vanlig å plukke rognebærene svært sent på året. Idag trenger vi ikke å vente, men kan heller ta fryseren til hjelp.
Rognebærgele med epler
En deilig hjemlaget søtsur gelé lagd på rognebær, epler, og sukker, etter tradisjonell oppskrift. Perfekt til kjøtt, vilt, og spekemat. Kan også være et interessant tilbehør til ostbrikke og lignende.
Rognebærgele kan ta lenge å koke, men er i gjengjeld en svært enkel og ukomplisert oppskrift.
- Skyll 1 kg rognebær og 1 kg epler og ha dem i en kjele sammen med 1 liter vann.
- Kok opp og la det koke til bærene er møre, ca. 30 minutter.
- Sil av saften gjennom et rent kjøkkenhåndkle og mål opp hvor mye du har.
- Du bør få ca. 1,5 liter saft.
- Ha saften tilbake i kjelen og tilsett 1 kg sukker.
- Kok opp og la det koke til geleen stivner når du drypper litt på en kald tallerken, ca. 15 minutter.
- Skum av geleen og hell den på rene, varme glass med tette lokk.
- Oppbevar geleen mørkt og kjølig.
Denne oppskriften bruker ikke gelatin eller agarpulver, men får geleen til å stivne ved å koke den lenge nok til at pektinet i bærene og eplene binder seg med sukkeret.
Pektin er et naturlig stoff som finnes i mange frukter og bær, og som hjelper til med å danne gelé.
Hvis geléen din ikke blir stiv, må du sikkert ha oppi mer sukker og koke den litt lenger. Du kan selvfølgelig også tilsette fruktpektin fra butikken, hvis du vil. Hvis du vil ha en fin og klar farge på geléen er det også viktig å skumme av den nøye.
Du kan også ha oppi sitronsaft eller andre smaksetninger, eller krydder som for eksempel en hel kanelstang, kryddernellik, eller litt muskattnøtt hvis du ønsker en mer krydrete smak.
Da er det lurt å bruke hele krydder og ikke krydderpulver, i hvert fall hvis du ønsker en gelé med en klar og fin farge. Krydderpulver kan se litt grumsete ut i geléen, og kan være vanskelig å sile bort, mens en hel kanelstang og noen hele kryddernelliker er enkle å fiske ut av «suppen» før det stivner.
Du kan også bruke en pepperkoker eller krydderpose for å ha dine hele krydder oppi så er de enda enklere å få ut av geleen før du heller den opp på glass.
Håper du liker oppskriften!