Dette rustikke brødet er laget med rug og grovmalt mel, og er perfekt for å bringe litt av vikingtiden inn i ditt moderne kjøkken. Rugbrød har en lang historie i Norden og var en stiftmat for vikingene, som verdsatte det for sin næringsverdi og holdbarhet.
Vikingene var dyktige bakere, og de brukte ofte rug, som var en av de få kornsortene som kunne dyrkes relativt lett i det kalde nordiske klimaet. Rugbrød var et viktig næringsmiddel som ga energi og utholdenhet til de lange reisene og harde arbeidsdagene.
På denne tiden fikk en ofte gjæret sitt fra øllbryggingen, som jo også er noe en forbinder ganske sterkt med denne tidsperioden. Mange brød fra denne tiden var også lagd med surdeig, så dersom du har mulighet til dette kan du gjerne bruke surdeig istedet for gjær.
På vikingtiden ble det også bakt brød ved hjelp av varme steiner og i leirovner, noe som sikkert også ga en særegen smak. Mange av ingrediensene i dette brødet er blitt funnet i arkeologiske fynd fra denne tidsperioden.
Ingredienser:
Instruksjoner:
Løs opp gjæren i lunkent vann (37°C) i en stor bolle. Tilsett honning eller sirup og rør godt.
Bland inn rugmel, grovmalt mel og hvetemel gradvis, og rør til du får en jevn deig.
Tilsett salt og fennikelfrø (hvis brukt), og elt deigen i 10 minutter til den er glatt og elastisk.
Dekk bollen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i ca. 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
Forvarm ovnen til 200°C. Form deigen til et stort brød eller to mindre brød, og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.
Pensle toppen av brødene med litt vann og dryss med solsikkefrø eller gresskarfrø (hvis brukt).
Stek brødene i ovnen i 40-50 minutter, eller til de er gyllenbrune og gir en hul lyd når du banker på bunnen.
La brødene avkjøles på en rist før du skjærer i dem.
I tillegg til matlagingsformål, brukte vikingene urter som naturmedisin. Urter som fennikel, timian og karve ble brukt for å behandle fordøyelsesproblemer og styrke immunforsvaret. Disse urtene var essensielle i vikingtidens folkemedisin og ble ofte samlet og tørket for bruk gjennom vinteren.
Fennikel: Fennikel har vært brukt i folkemedisinen i Norden i århundrer. De essensielle oljene i fennikel bidrar til å lindre fordøyelsesbesvær og stimulerer appetitten. Fennikel er også kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper og ble brukt som en te og som krydder i matlaging.
Timian: Timian er kjent for sine antiseptiske egenskaper. Den ble brukt til å behandle luftveisinfeksjoner og forbedre fordøyelsen. Timian kunne finnes viltvoksende i mange deler av Norden og var lett tilgjengelig for vikingene.
Karve: Karve har en sterk, anis-lignende smak og er rik på vitaminer og mineraler som vitamin C, kalium og magnesium. Denne urten ble brukt som et fordøyelsesmiddel og for å støtte nyrefunksjonen. Karve var en populær ingrediens i mange tradisjonelle retter og ble ofte dyrket i urtehager.
I tillegg til deres bruk i mat og medisin, hadde urter en viktig plass i vikingtidens spiritualitet og heksekunst. Seid, den norrøne heksekunsten, involverte bruk av urter i ritualer for helbredelse, spådom og beskyttelse. Urtene som ble brukt, hadde ofte symbolsk betydning og ble ansett for å ha magiske egenskaper. Eksakt hvilke ritualer og skikker de hadde og hvordan seiden gikk til, er derimot noe vi dessverre vet svært lite om med tanke på at veldig lite ble skrevet ned på denne tiden.
Dette rugbrødet er ikke bare sunt og næringsrikt, men også en herlig forbindelse til våre nordiske røtter. Det er et perfekt tillegg til ethvert måltid, enten som en del av en frokost, lunsj eller middag.
Desember er her, og med den kommer kaldere vær, kortere dager og en lengsel etter…
Urter har blitt brukt i århundrer for å støtte immunforsvaret og fremme generell helse. Disse…
Vinteren er her, og med den kommer kaldere vær og kortere dager. Dette er tiden…
Desember er her, og det er på tide å begynne å tenke på julegaver til…
Urteeddik er en flott måte å tilføre smak og næringsstoffer til maten din, samt å…
Nå går salget mot sitt slutt, ikke gå glipp av rabatten! Siste sjanse er 30…