Når høsten setter inn og landskapet i Norge farges av gyldne og røde toner, finner vi en urt som stråler i sin fulle prakt; røsslyng (Calluna vulgaris). Denne vakre, hardføre planten har mer å tilby enn bare sin farge og skjønnhet, den har også mange bruksområder.

Røsslyng har vært en del av nordisk naturmedisin i århundrer. Vikingene brukte den til å farge stoff, mens andre gamle kulturer brukte den til å lage matter, kurver og til og med som byggemateriale. Dens evne til å trives i dårlig jord har gjort den til en symbol på utholdenhet og styrke.

Egenskaper

Røsslyng er kjent for sine betennelsesdempende og antiseptiske egenskaper. Te laget av tørkede blomster kan lindre hoste og forkjølelse, samt virke beroligende på nervene. Den inneholder også stoffer som flavonoider, tanniner, og katekiner, som har antiinflammatoriske og antioxidative effekter. Te av røsslyng kan også brukes som et beroligende middel for huden, perfekt for å lindre irritasjon og småsår.

Mat og Drikke

Du visste kanskje ikke at røsslyng også kan brukes i matlaging? Blomstene kan tilsettes som en dekorativ og smakfull ingrediens i salater og desserter. Prøv å lage en herlig røsslyng-honning ved å la blomstene trekke i flytende honning over tid – et nydelig tillegg til te eller frokostblandingen din.

Røsslyng i Hjemmet

Røsslyngens blomster gir en delikat duft som kan fylle hjemmet ditt med en naturlig friskhet. Lag duftposer ved å tørke blomstene og fylle små stoffposer med dem. Plasser disse i garderober, skuffer, eller under puten for å nyte den beroligende duften.

Naturlig Habitat

Røsslyng trives i myrer og heier over hele Norge, og kan finnes opp til 1350 meter over havet. Den er en eviggrønn dvergbusk som danner ofte store bestander. Den er også vanlig i Europa og Asia, og har blitt spredt til USA, Australia, New Zealand, og Falklandsøyene.

Dersom du skal ha lyng i hagen er det lurt å huske på at dette er en plante som gjerne trives i myrer; gi den altså godt med vann dersom det er godvær. Du kan også prøve å plante den i den fuktigste delen av hagen din, dersom du ønsker at den skal bli flerårig. Dette er ofte en svært tørst plante, men som i gjengjeld ikke trenger særlig mye næring eller annet stell.

Katrina

Kunstner, sprø kattedame, forfatter og herbalist, født og oppvokst på øyegruppa Åland i Finland. Utdannet i naturmedisin (NatMed.) ved The Hyamson Institute, CTAA, og sertifisert herbalist fra International Association of Therapists (IAOTH).​ Mer info finner du på min blogg og på facebook.

Share
Published by
Katrina

Recent Posts

Urter for Vinterkos: Hvordan Bruke Urter til å Skape Hygge i Vintermånedene

Desember er her, og med den kommer kaldere vær, kortere dager og en lengsel etter…

13 timer ago

Urter for Naturlig Helse: Hvordan Bruke Urter for Å Støtte Immunforsvaret

Urter har blitt brukt i århundrer for å støtte immunforsvaret og fremme generell helse. Disse…

2 dager ago

Vinterurter: Hvordan Bruke Urter for Vintervelvære og Helse

Vinteren er her, og med den kommer kaldere vær og kortere dager. Dette er tiden…

3 dager ago

Hvordan Lage Din Egen Urteeddik: Enkle Oppskrifter for Smakfulle og Næringsrike Urteeddiker

Urteeddik er en flott måte å tilføre smak og næringsstoffer til maten din, samt å…

5 dager ago

Siste dag av salget!

Nå går salget mot sitt slutt, ikke gå glipp av rabatten! Siste sjanse er 30…

5 dager ago