Det er helt feil tid på året å dele denne oppskriften, men jeg har blitt spurt om denne nylig så da må jeg legge den ut til allmenn bruk. Denne suppen er fantastisk god og en kan gjerne spise den om våren, fordi den innholder massevis av vitaminer og mineraler som en trenger etter en lang vinter.
Denne oppskriften lærte jeg først av min mor på Åland, fordi hu har både ramsløk, nesle og masse skvallerkål i hagen. Den sistnevnte er kanskje mindre ønsket av de fleste, men skvallerkål ble faktisk innført i skandinavia med vilje fordi den er en smakrik og nyttig plante som kan brukes på samme måte som spinat.
Skvallerkålen var godt likt på grunn av sin store livskraft og evne til å spre seg og vokse kjapt, og derfor ikke tok noen som helst anstrengelse å dyrke (i motsetning til spinat). Idag er den sterkt mislikt av mange av akkurat samme grunner, men da må vi huske på at denne skal jo spises opp! «If you can’t beat them – eat them!»
Ingredienser (4 porsjoner):
Fremgangsmåte:
Kok opp grønnsakskraften eller vannet med buljongterningen i en stor kjele. Smelt smøret i en stekepanne over middels varme. Stek løk og hvitløk til de er myke, ca. 10 minutter. Tilsett poteter og gulrøtter i kjelen med kraften. Kok til de er møre, ca. 15 – 20 minutter avhengig av størrelse og variant.
Tilsett skvallerkål, brennesle, gressløk og ramsløk i kjelen. Kok i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper, og andre urter eller krydder du liker. Rør inn fløte eller rømme.
Kok eggene i en liten kjele med vann til de er hardkokte, ca. 5-10 minutter. Skrell dem og del dem i båter. Rist brødskivene i en brødrister eller i ovnen til de er sprø. En kan også gjøre det enkelt for seg og bare bruke knekkebrød eller skorper istedet.
Server suppen i dype tallerkener med egg og brød ved siden av.
Nyt denne aromatiske og deilige vårsuppen med ugress og urter!
Det finnes mange andre planter som kan gi suppen god smak og næring, som for eksempel:
Du kan også eksperimentere med dine egne favoritturter og ugress, og se hva som passer best til din smak. Men husk å være sikker på at du kjenner igjen plantene du plukker, og at du ikke forveksler dem med giftige arter. Det kan være lurt å bruke en god plante- eller urtebok, eller en app som kan identifisere planter, når du skal sanke urter i naturen.
Det er også viktig å huske på at en må sanke på en bærekraftig måte, for å kunne fortsette å benytte seg av naturens ressurser og for å ha noe igjen av naturen i fremtiden. Derfor er det lurt å følge disse rådene:
Jeg håper dere får god nytte av disse tipsene og nyter suppen!
Desember er her, og med den kommer kaldere vær, kortere dager og en lengsel etter…
Urter har blitt brukt i århundrer for å støtte immunforsvaret og fremme generell helse. Disse…
Vinteren er her, og med den kommer kaldere vær og kortere dager. Dette er tiden…
Desember er her, og det er på tide å begynne å tenke på julegaver til…
Urteeddik er en flott måte å tilføre smak og næringsstoffer til maten din, samt å…
Nå går salget mot sitt slutt, ikke gå glipp av rabatten! Siste sjanse er 30…