Oppskrift på vårsuppe med skvallerkål og nesle

Det er helt feil tid på året å dele denne oppskriften, men jeg har blitt spurt om denne nylig så da må jeg legge den ut til allmenn bruk. Denne suppen er fantastisk god og en kan gjerne spise den om våren, fordi den innholder massevis av vitaminer og mineraler som en trenger etter en lang vinter.

Denne oppskriften lærte jeg først av min mor på Åland, fordi hu har både ramsløk, nesle og masse skvallerkål i hagen. Den sistnevnte er kanskje mindre ønsket av de fleste, men skvallerkål ble faktisk innført i skandinavia med vilje fordi den er en smakrik og nyttig plante som kan brukes på samme måte som spinat.

Skvallerkålen var godt likt på grunn av sin store livskraft og evne til å spre seg og vokse kjapt, og derfor ikke tok noen som helst anstrengelse å dyrke (i motsetning til spinat). Idag er den sterkt mislikt av mange av akkurat samme grunner, men da må vi huske på at denne skal jo spises opp! «If you can’t beat them – eat them!»

Vårsuppe med ugress og urter

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 1 liter grønnsakskraft eller vann med buljongterning
  • 2 ss smør
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 4 poteter, skrelt og delt i terninger (en kan også la skallet være på, dersom de er godt vasket)
  • 2 gulrøtter, skrelt og skåret i skiver
  • 4 dl skvallerkål, grovhakket
  • 4 dl brennesle, grovhakket
  • 2 dl gressløk, finhakket
  • 2 dl ramsløk, finhakket
  • Salt og pepper etter smak
  • Andre hageurter du har lyst på, som timian, løpstikke, basilikum, persille, rosmarin, estragon, meriam, eller oregano (jeg bruker ofte flere av disse, spesielt løpstikke, som gir fantastisk smak i små mengder)
  • 2 dl matfløte eller rømme
  • 4 egg (valgfritt tilbehør)
  • 4 skiver brød (valgfritt tilbehør)

Fremgangsmåte:

Kok opp grønnsakskraften eller vannet med buljongterningen i en stor kjele. Smelt smøret i en stekepanne over middels varme. Stek løk og hvitløk til de er myke, ca. 10 minutter. Tilsett poteter og gulrøtter i kjelen med kraften. Kok til de er møre, ca. 15 – 20 minutter avhengig av størrelse og variant.

Tilsett skvallerkål, brennesle, gressløk og ramsløk i kjelen. Kok i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper, og andre urter eller krydder du liker. Rør inn fløte eller rømme.

Kok eggene i en liten kjele med vann til de er hardkokte, ca. 5-10 minutter. Skrell dem og del dem i båter. Rist brødskivene i en brødrister eller i ovnen til de er sprø. En kan også gjøre det enkelt for seg og bare bruke knekkebrød eller skorper istedet.

Server suppen i dype tallerkener med egg og brød ved siden av.

Nyt denne aromatiske og deilige vårsuppen med ugress og urter!

Fler tips:

Det finnes mange andre planter som kan gi suppen god smak og næring, som for eksempel:

  • Løkurt: En viltvoksende urt som har en mild og søt løksmak. Den kan brukes som erstatning for gressløk eller purre, og kan spises rå eller kokt.
  • Løvetannblad: Hele planten er spiselig, og bladene er rike på mineraler som jern og flere ulike vitaminer som gjør godt for kroppen. En kan også supplere med spinat eller andre grønne spiselige blad dersom en ikke har fått tak i nok skvallerkål og nesle. Noen synes at løvetannblad kan være litt for bitre, men de yngre og mindre bladen har mildere smak, spesielt de helt nye skuddene.
  • Hestehov: En tidlig vårblomst som har gule blomster og store, runde blader. Blomstene kan brukes til å lage vin, sirup, gelé eller syltetøy, mens bladene kan spises kokt som spinat eller grønnkål. Det er mange som ikke gjenkjenner hestehovblad senere på året, fordi de er faktisk overraskende store for å tilhøre en så liten og søt blomst. Bladene blir dermed ofte sett på som et «ukjent ugress», men er altså spiselige og er også noe en kan bruke som naturmedisin.
  • Skogsyre: En syrlig og frisk urt som har små, hjerteformede blader og rosa blomster. Den kan brukes som erstatning for sitron eller eddik, og kan spises rå eller kokt. Dersom du ikke finner skogsyre, kan en også bruke engssyre eller gjøksyre, som begge to har lignende frisk og syrlig smak.
  • Brennende kjærlighet: En vakker og spiselig blomst som har røde, rosa eller hvite blomster og grønne blader. Den kan brukes som pynt eller smakstilsetning i salater, supper, sauser eller desserter.

Du kan også eksperimentere med dine egne favoritturter og ugress, og se hva som passer best til din smak. Men husk å være sikker på at du kjenner igjen plantene du plukker, og at du ikke forveksler dem med giftige arter. Det kan være lurt å bruke en god plante- eller urtebok, eller en app som kan identifisere planter, når du skal sanke urter i naturen.

Bærekraftig sanking:

Det er også viktig å huske på at en må sanke på en bærekraftig måte, for å kunne fortsette å benytte seg av naturens ressurser og for å ha noe igjen av naturen i fremtiden. Derfor er det lurt å følge disse rådene:

  • Plukk kun den delen av planten du vil bruke, og bruk gjerne kniv eller saks for å unngå å skade resten av planten ved å for eksempel rive og slite alt for mye i den. Ikke trekk opp en hel plante med røttene dersom du kun trenger noen blad eller blomster.
  • Plukk ikke mer enn en tredel av planten eller plantebestanden. Du må la en tredel stå igjen for å kunne formere seg og bli nye planter, og en tredel for andre dyr, insekter, og fugler å benytte seg av.
  • Vær bevisst på fredede områder og fredede arter, de må få lov å stå i fred dersom vi skal ha noen igjen av de i fremtiden.
  • Ikke ødelegg området du går i. Ikke tramp rett på plantene, ikke la store fotspår være igjen (for eksempel ved å tråkke på alt for myk bakke) og ikke legg igjen søppel eller annet. Da du går, skal området helst se likt ut som da du kom, for å ikke skade områdene som nyttevekstene trenger.

Jeg håper dere får god nytte av disse tipsene og nyter suppen!

Katrina

Kunstner, sprø kattedame, forfatter og herbalist, født og oppvokst på øyegruppa Åland i Finland. Utdannet i naturmedisin (NatMed.) ved The Hyamson Institute, CTAA, og sertifisert herbalist fra International Association of Therapists (IAOTH).​ Mer info finner du på min blogg og på facebook.

Share
Published by
Katrina

Recent Posts

Urter for Vinterkos: Hvordan Bruke Urter til å Skape Hygge i Vintermånedene

Desember er her, og med den kommer kaldere vær, kortere dager og en lengsel etter…

13 timer ago

Urter for Naturlig Helse: Hvordan Bruke Urter for Å Støtte Immunforsvaret

Urter har blitt brukt i århundrer for å støtte immunforsvaret og fremme generell helse. Disse…

2 dager ago

Vinterurter: Hvordan Bruke Urter for Vintervelvære og Helse

Vinteren er her, og med den kommer kaldere vær og kortere dager. Dette er tiden…

3 dager ago

Hvordan Lage Din Egen Urteeddik: Enkle Oppskrifter for Smakfulle og Næringsrike Urteeddiker

Urteeddik er en flott måte å tilføre smak og næringsstoffer til maten din, samt å…

5 dager ago

Siste dag av salget!

Nå går salget mot sitt slutt, ikke gå glipp av rabatten! Siste sjanse er 30…

5 dager ago