fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Neste bok på leselista mi: «Beredskapshagen» av Maria Klevgård m fl. Jeg dyrker allerede flere ulike typer blomster og grønnsaker på plenen til min utleier, men det finnes alltid mer å lære fra kloke personer med mye erfaring. Akkurat nå er det både løk, poteter, tomat, salat, og jordbær i den lille hagen min.

Idag leste jeg en artikkel om noen Østerrikiske turister som var rent forferdet over prisene og det dårlige utvalget i de norske matbutikkene. Prisene skrus stadig høyere opp, og uten konkurranse så har vanlig folk ikke noe annet valg enn å handle på Coop, Rema, Kiwi, eller noen andre av tvillingbutikkene til de store monopolkjedene. Fordi uansett hvilken butikk du går i finner du omtrent det samme, til omtrent samme priser.

Det er ikke i nærheten av det utvalget en finner i utlandet, og en trenger faktisk ikke å reise lenger enn til Sverige, Danmark eller Finland for å finne et langt større utvalg av frukt, kjøtt, grønnsaker, brød, og mye annet. Både økologiske og lokalproduserte produkter dekker hylle etter hylle i hjemlandet mitt, Finland, og det er ofte nye ting i butikken, eller ting du ikke får tak i på noen tider av året, alt etter sesong.

Samtidig leser jeg om bonden som får bakoversveis da han ser at de norske potetene selges til 40 kroner per kilo i butikken, når han selv bare får 14 kroner per kilo for potetene han dyrker. Hvordan henger dette på greip? Det kan ikke være annet enn grådighet hos alle mellomledd, fordi hvert eneste år får vi rapporter om rekordstor profitt hos matvarekjedene.

Samtidig går en på butikken og føler seg totalt uinspirert og kjedet til døds av å stadig måtte spise det samme, og av å aldri finne noe nytt eller spennende i hyllene. Det er bare når en går til middelhavs-, asia- eller mellomøstern- butikkene rundt om i byen som en faktisk kan finne noe interessant, og dessuten til gode priser. Der finner en flotte grønnsaker og frukter, kjøtt, bønner, krydder, og mye annet spennende som ikke finnes i de «vanlige» butikkene, ofte av svært høy kvalitet.

Fordi dette er virkeligheten i Norge: butikkene er styrte av store monopol, i det nermeste karteller, som styrer prisene oppover akkurat som de vil, og driter i lokalmiljøet, familier, utvalg og konkurranse. Det er mye som er bra med å bo i dette landet, men matbutikkene er rent ut sagt deprimerende.

Derfor vil jeg bli stadig mer selvforsynt, og sikter mot å bo på småbruk og ha egne høns. Det er jo helt sykt at matbutikkene kan bestemme det ene året at det er for mange egg, og tvinge bøndene å slakte hundrevis av gode verpehøner, bare for å så deklarere «eggkrise» neste år og skyte prisene videre opp i høyden. Og at de har lov å selge poteter til 40 kroner kiloet når bonden bare får 14 kroner.

Jeg leser Beredskapshagen ikke fordi jeg er redd at samfunnet skal kollapse og at det ikke skal finnes butikker å handle i lenger, men fordi at butikkene allerede er så dårlige at det bare ikke går an. Jeg anbefaler deg å gjøre det samme.

Kilder:

https://www.nrk.no/norge/raser-over-poteter-til-40-kroner-kiloen_-_-himmellangt-unna-hva-bonden-far-1.16961501

https://www.dagbladet.no/nyheter/raser-mot-norge-dyrt-og-darlig/81670697

https://www.nettavisen.no/okonomi/dagligvarekjemper-dropper-norge-ikke-lonnsomt/s/5-95-867301

https://www.nettavisen.no/okonomi/vil-bruke-tvang-eierne-til-kiwi-rema-og-coop-er-for-mektige/s/5-95-1161519

https://e24.no/naeringsliv/i/gwwj6q/bondeleder-og-potetbonde-om-hoeye-potetpriser-butikkene-har-vaert-for-graadige

https://www.nrk.no/innlandet/leverte-7300-honer-til-slakt-_-fikk-knapt-2000-kroner-1.16680347

https://www.nrk.no/nordland/fikk-850.000-kroner-for-a-slakte-eggleggende-honer_-na-er-butikkhyllene-tomme-for-egg-1.16820572

Anbefalte artikler