Våren er her! Hva gjør vi nå?

Våren er en herlig tid for alle som elsker å dyrke planter. Det er nå du kan så frø og se dem spire og vokse.

Det er også nå du kan gjøre hagen klar for en ny sesong med blomster, grønnsaker og urter.

Men det er også lett å få litt panikk ved denne tiden på året, fordi du ikke har lyst å bli for seint ute, eller gjøre andre feiler som du kanskje tidligere har erfart.

Her kommer noen tips så du kan roe deg ned og nyte sola!

Jeg vil så frø! Men hvilke?

Det finnes mange ulike typer frø, og noen er lettere å dyrke enn andre. Du bør velge frø som passer til klimaet og jordsmonnet der du bor, og som du har plass og tid til å stelle.

Noen frø trenger en lang vekstsesong og må sås innendørs tidlig på året, mens andre frø kan sås direkte i jorda når temperaturen er varm nok. Du kan lese på frøposen eller på nettet når og hvordan du skal så frøene.

Du kan finne frø i hagesentre, på nettet eller hos andre hageentusiaster.

Hva gjør jeg? Hva trenger jeg?

Inne

Hvis du vil så frø innendørs, trenger du noen potter eller brett, jord, vann og lys. Du kan bruke vanlig blomsterjord eller spesialjord for frø. Fyll pottene eller brettene med jord og fukt den lett. Så frøene i henhold til anvisningene på frøposen.

Noen frø skal dekkes med et tynt lag jord, mens andre skal ligge på overflaten. Vann forsiktig og sett pottene eller brettene på et lyst og varmt sted, for eksempel i et vindu eller under en lampe.

Hold jorda fuktig, men ikke våt, og vent på at frøene skal spire. Noen frø kan ta skikkelig lenge å spire, som jordbær for eksempel.

Ute

Hvis du vil så frø utendørs, må du vente til faren for frost er over og jorda er varm nok. Du kan forberede jorda ved å grave den opp og fjerne ugress, steiner og røtter.

Du kan også tilsette kompost eller gjødsel for å forbedre jordstrukturen og næringsinnholdet. Lag små hull eller furer i jorda og så frøene i henhold til anvisningene på frøposen. Dekk frøene med jord og vann godt.

Merk gjerne hvor du har sådd frøene, slik at du ikke glemmer dem eller forveksler dem med ugress.

NB! Noen frø passer best til høstsåing, fordi de gjerne får seg en kuldeperiode for å «aktiveres». Eksempel på dette er lavendel. Dette kan du komme rundt ved å oppbevare frøposen i fryseren noen uker før du sår dem, hvis du har lyst å så dem nå om våren.

Forberedelser i hagen

Når du har sådd frøene, er det på tide å forberede resten av hagen for våren. Det er flere ting du kan gjøre for å gjøre hagen din vakker og sunn:

  • Beskjær trær og busker som har vokst for mye eller har døde eller skadde greiner. Dette vil gi dem mer lys, luft og form. Du bør beskjære på senhøsten eller tidlig på våren, før knoppene brister.
  • Rens opp i bedene og fjern visne blomster, løv og annet rusk. Dette vil hindre sykdommer og skadedyr og gi plass til nye planter. Du kan også luke ut ugress som har overlevd vinteren.
  • NB! Vær forsiktig sånn at du ikke skader eller forstyrrer dyrereder, for eksempel fugler, ekorn eller pinnsvin. Våren er en viktig tid for dem og du må gjerne holde et dedikert «roteområde» i hagen din hvor de kan gjemme seg blandt greiner og rusk.
  • Tilfør næring til jorda ved å spre kompost eller gjødsel rundt plantene. Dette vil gi dem et boost og hjelpe dem med å vokse og blomstre. Du kan også legge et lag med bark, halm eller annet organisk materiale som et dekke over jorda. Dette vil holde på fuktigheten, hindre ugress og beskytte røttene mot kulde.
  • Vann plantene regelmessig, spesielt hvis det er tørt eller varmt. Vann helst om morgenen eller kvelden, når solen ikke er så sterk. Vann dypt og grundig, slik at vannet når røttene og ikke bare overflaten. Unngå å vann over bladene, da dette kan føre til sopp eller sykdommer.
  • Plant nye planter som du har kjøpt eller fått. Velg planter som passer til hagens størrelse, stil og beliggenhet. Plant dem i godt drenert jord og gi dem nok plass til å vokse. Vann dem godt etter planting og følg med på hvordan de utvikler seg.

Hvis du har lyst å lære deg mer om urter og hvordan å bruke dem, så må du gjerne melde deg på mitt kurs.

Lykke til med hagearbeidet!

Lite tips!

Mange fine løkplanter er nå i sesong og tåler å stå ute i krukke døgnet rundt, så langt temperaturen ikke går under fem minusgrader.

Spar deg litt tid ved å kjøpe «ferdig» fra hagesenteret!

Katrina

Kunstner, sprø kattedame, forfatter og herbalist, født og oppvokst på øyegruppa Åland i Finland. Utdannet i naturmedisin (NatMed.) ved The Hyamson Institute, CTAA, og sertifisert herbalist fra International Association of Therapists (IAOTH).​ Mer info finner du på min blogg og på facebook.

Share
Published by
Katrina

Recent Posts

Urter for Vinterkos: Hvordan Bruke Urter til å Skape Hygge i Vintermånedene

Desember er her, og med den kommer kaldere vær, kortere dager og en lengsel etter…

14 timer ago

Urter for Naturlig Helse: Hvordan Bruke Urter for Å Støtte Immunforsvaret

Urter har blitt brukt i århundrer for å støtte immunforsvaret og fremme generell helse. Disse…

2 dager ago

Vinterurter: Hvordan Bruke Urter for Vintervelvære og Helse

Vinteren er her, og med den kommer kaldere vær og kortere dager. Dette er tiden…

3 dager ago

Hvordan Lage Din Egen Urteeddik: Enkle Oppskrifter for Smakfulle og Næringsrike Urteeddiker

Urteeddik er en flott måte å tilføre smak og næringsstoffer til maten din, samt å…

5 dager ago

Siste dag av salget!

Nå går salget mot sitt slutt, ikke gå glipp av rabatten! Siste sjanse er 30…

5 dager ago